För dig som är flykting eller god man för ensamkommande barn
I Sverige vill vi att alla ska ha möjlighet att studera för att lättare kunna få ett arbete. Därför kostar det vanligtvis ingenting att studera. Du kan dessutom ha rätt att få bidrag och låna pengar från CSN för att det ska bli lättare att bo och studera i Sverige.
Du som har beviljats asyl och flyktingstatus eller alternativ skyddsstatusförklaring i Sverige kan ha rätt till studiestöd från CSN. Det kan även gälla om du till exempel har ett uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen. Här hittar du och din god man information om CSN:s bidrag och lån.
Bidrag och lån från CSN
Du som har beviljat asyl och flyktingstatus eller alternativ skyddsstatusförklaring i Sverige och vill studera i Sverige kan ha rätt att få bidrag och låna pengar från CSN för dina studier. Det kallas för studiestöd. Studiestödet finns för att de som studerar ska ha pengar till att betala hyra, mat och köpa annat som behövs under studietiden.
Information till personer som kommer till Sverige från Ukraina
Personer från Ukraina som fått uppehållstillstånd med stöd av EU:s massflyktsdirektiv har inte ett sådant uppehållstillstånd som ger rätt till svenskt studiestöd. Det gäller även om de har folkbokfört sig och är bosatta i Sverige. För att en person som fått uppehållstillstånd med stöd av EU:s massflyktsdirektiv ska ha rätt till studiestöd krävs att det finns särskilda skäl. Det är en individuell bedömning som görs i varje enskilt ärende. För att det ska finnas särskilda skäl krävs att du har en särskilt stark anknytning till Sverige. Det kan vara att du har en stark familjeanknytning hit eller att Migrationsverket har beslutat att bevilja dig flyktingstatus eller alternativ skyddsstatusförklaring i Sverige.
Olika typer av studiestöd
Det finns olika studiestöd beroende på vad du studerar och hur gammal du är. Här är de vanligaste:
Rätt till svenskt studiestöd
För att du som är utländsk medborgare ska ha rätt till svenskt studiestöd ska du
- vara bosatt i Sverige
- ha ett sådant uppehållstillstånd som ger rätt till studiestöd.
Du har vanligtvis rätt till svenskt studiestöd om du bor i Sverige och Migrationsverket har gett dig
- Ett uppehållstillstånd som flykting, alternativt skyddsbehövande eller på grund av synnerligen ömmande omständigheter (enligt 5 kap. 1 och 6 § § utlänningslagen).
- Ett uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen eller den tidigare tillfälliga lagen.
- Ett uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning (enligt 5 kap. 3 – 3 a §§ utlänningslagen).
Om du inte har något av dessa uppehållstillstånd kan du ändå beviljas svenskt studiestöd om det finns särskilda skäl. Det är en individuell bedömning som görs i varje enskilt ärende. För att det ska finnas särskilda skäl krävs att du har en särskilt stark anknytning till Sverige. Det kan vara att du har en stark familjeanknytning hit eller att Migrationsverket har beslutat att bevilja flyktingstatus eller alternativ skyddsstatusförklaring i Sverige.
Exempel på vad som kan vara särskilda skäl
- Om du är placerad i ett familjehem, hem för vård eller boende, eller särskilt ungdomshem av en svensk myndighet, har du vanligtvis rätt till svenskt studiestöd. Du ska då
- vara under 20 år
- ha ett giltigt uppehållstillstånd
- ha ett beslut från myndigheten som visar att du blivit placerad där.
- vara under 20 år
- ha ett giltigt uppehållstillstånd
Uppehållstillståndet ska normalt vara giltigt
Ditt uppehållstillstånd ska normalt vara giltigt för att du ska ha rätt till studiestöd. Rätten till studiestöd gäller vanligtvis från och med den vecka tillståndet har beviljats av Migrationsverket.
Asylsökande
Om du är asylsökande och aldrig har haft uppehållstillstånd i Sverige har du inte rätt till studiestöd.