Studiemedel – Bidrag och studielån
Studiemedel består av två delar - ett bidrag som du får, och ett lån som du måste betala tillbaka. Studiemedel är till för dig som studerar på till exempel högskola, universitet, komvux eller yrkeshögskola. Om du läser på grundskole- eller gymnasienivå kan du få studiemedel från och med hösten det år du fyller 20.
Innehåll
- Hur mycket pengar kan jag få och låna?
- Räkna ut ungefärligt belopp
- Hur ansöker jag?
- Vad behöver jag göra för att få första utbetalningen?
- När kommer pengarna?
- Krav och villkor för att få studiemedel
- Inkomst och fribelopp
- Meddela oss om något ändras under studietiden
- Om du eller ditt barn blir sjukt
- Betala tillbaka studielån
- Frågor och svar
- Filmer och folder om studiemedel
Hur mycket pengar kan jag få och låna?
Hur mycket pengar du har rätt till beror bland annat på
- din studietakt (100, 75 eller 50 procent)
- hur många veckor du studerar
- hur stor inkomst du har.
De pengar du lånar måste du betala tillbaka. Räntan på studielånet är 1,981 procent år 2025. Du kan välja att låna ett mindre belopp om du vill, eller bara ta bidraget.
Det finns en gräns för hur länge du kan få studiemedel, läs mer under rubriken Krav och villkor för att få studiemedel.
Studiemedel för 1 vecka, kr | Studiemedel för 4 veckor, kr* | |
---|---|---|
Bidrag | 1 023 | 4 092 |
Lån | 2 352 | 9 408 |
Totalt | 3 375 | 13 500 |
* En utbetalning omfattar normalt fyra veckor. Den första och sista utbetalningen för terminen kan variera i storlek.
Se alla belopp för studier på heltid och deltid, 2025 Pdf, 141 kB.
Se alla belopp för studier på heltid och deltid, 2024 Pdf, 73 kB.
I vissa fall kan du ha rätt till mer bidrag och lån
När du ansöker om studiemedel finns det fler bidrag och lån som du kan ha rätt till.
- Tilläggsbidrag kan du få om du har vårdnaden om barn.
- Tilläggslån kan du söka från och med det år du fyller 25, om du har arbetat tidigare och haft en viss lägsta inkomst.
- Merkostnadslån kan du söka för en del extra kostnader som du har när du studerar.
- Högre bidrag kan du i vissa fall få om du studerar på grundskole- eller gymnasienivå och uppfyller särskilda villkor, eller om du studerar vid en kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) som leder till en ämneslärarexamen.
Räkna ut ungefärligt belopp
Räkna ut ungefär hur mycket du kan få och hur återbetalningen kan bli. Beloppen gäller för 2025.
Från och med 51 års ålder minskar rätten till att kunna få studielån. Mer om åldersgränser
Hur ansöker jag?
Du ansöker om studiemedel i Mina sidor. Använd gärna bank-id så kan du skicka in din ansökan direkt via webben. Längst ner på sidan finns en film som steg för steg visar hur du ansöker.
Tänk på det här när du ansöker
- Ansök i god tid. Du kan ansöka om studiemedel så fort du har valt en utbildning, du behöver alltså inte ha blivit antagen. Det finns inget sista datum för att ansöka, men du kan bara få studiemedel för fyra veckor bakåt i tiden från den vecka vi får in din ansökan.
- Förbered dig genom att ta reda på uppgifter. Ta reda på din studietid (till exempel när terminen börjar och slutar) och hur många poäng du ska läsa. Om du studerar på komvux måste du också veta om kurserna är på grundskole- eller gymnasienivå. Kontrollera med skolan om du är osäker. Om det saknas uppgifter i din ansökan tar det längre tid innan du får beslutet.
- Ansök gärna för en längre tid. Vi kontrollerar dina studieresultat vid varje ny ansökan, och ibland kan det dröja innan vi får dina studieresultat från skolan. Då kan du behöva vänta på beslutet. Därför är det bra att ansöka för en längre tid. Du kan ansöka för högst 53 veckor i taget.
- Du behöver vanligtvis inte skicka med antagningsbevis eller andra bilagor när du studerar i Sverige. Skickar du med bilagor tar det längre tid för oss att fatta beslut om dina studiemedel.
- Fundera på om du vill låna pengar och i så fall hur mycket. När du ansöker fyller du i hur många veckor som du vill ha bidrag för. Om du vill låna pengar fyller du även i det. Du kan låna för färre veckor än du tar bidrag om du vill.
Låna mindre eller spara veckor
1. Ansök om studiemedel i Mina sidor.
2. När du får beslutet, kontrollera att alla uppgifter stämmer.
3. Anmäl ditt kontonummer till Swedbanks kontoregister.
4. När du börjar studera, lämna en studieförsäkran till CSN för att intyga att du studerar som planerat.
5. Registrera dig på dina kurser på din skola.
6. När du har lämnat studieförsäkran och skolan har rapporterat till CSN att du har påbörjat dina studier får du din första utbetalning.
När kommer pengarna?
Den första utbetalningen för terminen får du tidigast i samband med att du börjar studera.
De kommande utbetalningarna betalar vi vanligtvis ut den 25:e varje månad du studerar. Om den 25:e är en helgdag, så får du pengarna före helgdagen. I Mina sidor kan du se exakta datum och belopp.
Studiemedlen betalas ut i förskott. Oftast får du studiemedel för fyra veckor i taget, men i början och slutet av terminen kan utbetalningarna omfatta fler eller färre veckor.
Lämna studieförsäkran
När du har fått ditt beslut från oss måste du lämna en studieförsäkran för att du ska få dina utbetalningar. Med din studieförsäkran intygar du att du studerar så som det står i beslutet. Du kan lämna den tidigast en vecka innan du börjar studera. De flesta kan lämna sin studieförsäkran i Mina sidor.
Anmäl konto till Swedbank för utbetalningar
Om du inte har haft studiestöd tidigare, eller om det har gått mer än ett år sedan sist, så behöver du anmäla ditt bankkonto till Swedbank. De sköter CSN:s utbetalningar. Kontot kan du ha i vilken svensk bank som helst, du behöver alltså inte vara kund hos Swedbank. Om du inte anmäler ditt konto, så får du utbetalningen på en avi.
Krav och villkor för att få studiemedel
Det finns krav och villkor som måste vara uppfyllda för att du ska ha rätt till studiemedel. Vissa av dem gäller din utbildning, andra gäller dig.
När du studerar med studiemedel så kan du samtidigt ha andra inkomster upp till ett visst belopp utan att studiemedlen påverkas. Det kallas för fribelopp.
De inkomster som du ska ta upp när du ansöker om studiemedel är skattepliktiga inkomster från inkomstslagen tjänst, näringsverksamhet och kapital. Det kan till exempel vara
- lön
- a-kassa
- inkomster från bostadsförsäljning
- aktieutdelning
Läs mer om inkomst och fribelopp
Meddela oss om något ändras under studietiden
Läser du färre poäng än du planerat? Har du avbrutit dina studier? Det här är exempel på händelser som kan påverka dina bidrag och lån. Det är därför viktigt att du anmäler förändringar till oss så snart som möjligt.
Ändringar som kan påverka dina studiemedel:
- Du ändrar studietakt eller läser färre poäng.
- Du avbryter studierna.
- Din inkomst ändras.
- Du blir sjuk eller vårdar sjukt barn.
- Din eller en anhörigs arbetstid förändras när du är utländsk medborgare.
På sidan Om något händer eller ändras kan du läsa mer om händelser som kan påverka dina studiemedel och vad du behöver göra i de olika situationerna.
Om du eller ditt barn blir sjukt
Är du sjuk eller är du hemma för vård av barn (vab)? Då är det viktigt att du anmäler det så snart som möjligt. Läs mer på sidan Sjuk eller Vård av barn
Om du blir sjuk
Om du blir sjuk ska du sjukanmäla dig hos Försäkringskassan. Sjukanmäl dig så snabbt som möjligt, helst första dagen du är sjuk. Om vi vet om att du varit sjuk kan vi nämligen ta hänsyn till det när vi prövar dina studieresultat. Dessutom räknas inte de veckorna som använda med studiemedel.
Läs mer om vad som gäller om du blir sjuk
Om ditt barn blir sjukt
Om du behöver vara hemma med ett sjukt barn och inte kan studera ska du anmäla det till CSN första dagen du är hemma. Då kan du få behålla dina bidrag och lån. Vi tar också hänsyn till att du har varit hemma för vård av barn när vi prövar dina studieresultat.
Om din anmälan kommer in senare än sju dagar efter den första vårddagen måste du har särskilda skäl. Du kan också få behålla dina bidrag och lån för vård av barn i några andra situationer, än om du har varit hemma med ett sjukt barn, klicka på länken här nedan.
Läs mer och anmäl vård av barn
Betala tillbaka studielån
Om du tar lån så kommer du att få en betalningsplan när det är dags att börja betala tillbaka. Under 2025 är räntan på lånet 1,981 procent.
Du börjar betala tillbaka lånet tidigast sex månader efter att du hade studiemedel. Återbetalningen startar alltid efter ett årsskifte.
Har du studielån sedan tidigare som du redan har börjat betala tillbaka på? Då får du inte någon ny betalningsfri period, utan börjar betala tillbaka direkt.
Hur mycket du ska betala beror på
- hur mycket du har lånat
- räntan på lånet
- hur gammal du är.
Frågor och svar
Filmer och folder om studiemedel
Filmer
Här kan du se CSN:s filmer om studiemedel.
Filmen "Studiemedelsansökan steg-för-steg" är även textad på engelska, arabiska, dari (valet heter persiska Afghanistan) och somaliska. Klicka på textikonen och välj den undertext som du vill ha.
Filmen "Studiemedel - så funkar det" finns även på engelska, persiska, somaliska och spanska. De översatta filmerna hittar du under Languages.