Krav på din utbildning
Här kan du läsa om vilka utbildningar som ger rätt till studiestöd.
Svenska utbildningar som ger rätt till studiestöd
Det är regeringen, eller en myndighet som regeringen har utsett, som beslutar vilka utbildningar i Sverige som ger rätt till studiestöd. I bilagan till studiestödsförordningen finns en lista på dessa utbildningar. Här nedanför kan du också se utbildningarna uppdelade på skolform. Om du har frågor om en utbildning som inte finns med i listan kan du kontakta CSN.
Studiestödsförordningen (2000:655)
Studier med omställningsstudiestöd
Alla utbildningar i Sverige som ger rätt till studiemedel ger också rätt till omställningsstudiestöd, under förutsättning att den kommer att stärka din ställning på arbetsmarknaden. Även utbildningar i Sverige som en omställningsorganisation köper in kan ge rätt till omställningsstudiestöd.
Se vilka utbildningar som ger rätt till studiestöd
Om en del av utbildningen är utomlands
Studerar du på någon av ovanstående utbildningar och har förlagt en del av din utbildning utomlands, har du rätt till studiemedel. Det kan exempelvis vara i något av följande fall:
- du gör praktik utomlands
- du gör ditt uppsats- eller examensarbete utomlands
- en del av din utbildning, oftast en termin, har förlagts utomlands.
Utländska utbildningar
Utländska utbildningar godkänns av Universitets- och högskolerådet eller av CSN.
För utländska utbildningar beror kraven på vilken nivå utbildningen är på. Du kan bara få studiemedel för en utbildning utomlands om motsvarande utbildning ger rätt till studiemedel i Sverige.
Om en utbildning inte tidigare är prövad bedömer CSN först vilken nivå utbildningen ligger på. I den prövningen utgår CSN i första hand ifrån vilken nivå motsvarande utbildning i Sverige har.
Utbildningar som inte ger rätt till studiestöd
Vissa utbildningar ger inte rätt till studiemedel eller studiestartsstöd. Det gäller till exempel de här:
- kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare (SFI),
- utbildning till reserv- eller yrkesofficer
- forskarutbildning (detta gäller om du är eller har varit doktorand eller haft utbildningsbidrag för doktorander)
- uppdragsutbildningar (kan dock ge rätt till omställningsstudiestöd om den är köpt av en omställningsorganisation).
Vad är en uppdragsutbildning?
Uppdragsutbildningar är utbildningar som någon har beställt av Komvux, en yrkeshögskola, högskola eller ett universitet. Det kan exempelvis vara en skräddarsydd kurs som ett företag beställer åt sina anställda eller en kurs som en omställningsorganisation köper in.
Det varierar mellan skolor och kommuner vilka utbildningar man köper in. Exempel på uppdragsutbildningar är vissa vårdutbildningar och mäklarutbildningar. Det finns dock uppdragsutbildningar inom de flesta områden.