Återkrav – om du fått bidrag eller lån som du inte har rätt till
Om du har fått pengar av CSN som du inte hade rätt till, måste du betala tillbaka dem. Då får du ett återkrav. Det kan exempelvis bero på att du har avbrutit dina studier eller haft ogiltig frånvaro. Här hittar du information om kostnader, regler och vad som händer om du inte betalar.
Betala tillbaka återkrav
Om du har fått ett beslut om återkrav och inbetalningskort ska du betala tillbaka detta på en gång. Beslutet och inbetalningskortet kan skickas vid olika tillfällen.
I vissa fall kan du få en betalningsplan och dela upp betalningen. Om du vill diskutera möjligheten till en betalningsplan vill vi att du ringer oss när du har fått ditt inbetalningskort.
Ränta och expeditionsavgift
Utöver det belopp du ska betala tillbaka måste du också betala ränta på återkravet. Under 2024 är räntan 3,12 procent. Du kan dra av den i deklarationen.
Vi tar även ut en expeditionsavgift för återkrav. Den är 100 kronor per återkrav och år, och det gäller vid återkrav av alla studiestöd utom lärlingsersättning.
Du är skyldig att lämna korrekta uppgifter till CSN. Tänk därför på att alltid meddela oss om det händer något som kan påverka din rätt till studiestöd.
Du som går på gymnasiet måste ha full närvaro. Läs mer om reglerna för ditt studiestöd för att se hur du undviker att få ett återkrav.
Har du svårt att betala?
Om du inte kan betala återkravet är det viktigt att du kontaktar oss. Ring gärna så att vi tillsammans kan prata om din ekonomiska situation. Normalt ska återkravet betalas på en gång, men i vissa fall kan du få en betalningsplan och dela upp betalningen.
Vad händer om jag inte betalar?
Om du inte betalar ditt återkrav i tid, skickar vi en påminnelse. Betalar du inte efter påminnelsen får du ett kravbrev. Om du inte betalar trots påminnelse och kravbrev, skickar CSN ditt ärende vidare till Kronofogden. Detta kallas för att CSN ansöker om betalningsföreläggande.