Hoppa till innehåll

Byter bank eller vill anmäla kontonummer

Studerar du och vill meddela vilket bankkonto utbetalningarna ska gå till? Eller betalar du tillbaka på ditt studielån och har bytt bank? Här hittar du information om hur du anmäler och ändrar ditt kontonummer.

 

Kontonummer för dina utbetalningar från CSN

Om du byter bank eller vill anmäla kontonummer så behöver du anmäla ditt kontonummer till Swedbanks kontoregister. De sköter CSN:s utbetalningar. Kontot kan du ha i vilken svensk bank som helst, du behöver alltså inte vara kund hos Swedbank.

För att göra en kontoanmälan måste du vara över 18 år.

Om du har e-legitimation (BankID) kan du anmäla det via Swedbanks digitala tjänst. Saknar du e-legitimation anmäler du kontot på ett av Swedbanks kontor.

Anmäl konto till Swedbanks kontoregister

Om du inte anmäler ditt kontonummer betalar vi ut pengarna via en kontantavi. Om du har e-legitimation kan du lösa in den i Swedbanks digitala tjänst. Saknar du e-legitimation kan du lösa in den i någon av ClearOns inlösande butiker. Det står på avin var den går att lösa in. Om du löser in den i butik kan du behöva betala en avgift.

Lös in avi online

Om du är betalningsmottagare för en omyndig elev

Fram tills barnet fyller 18 år, är det vanligtvis en vårdnadshavare som får studiebidraget. Om Försäkringskassan har betalat ut barnbidrag till en vårdnadshavare, får CSN den uppgiften automatiskt. Vi fortsätter då att betala ut studiebidraget till den personen.

För att du som är vårdnadshavare ska få in pengarna på ditt konto behöver du anmäla ditt kontonummer till Swedbanks kontoregister. Kontot kan du ha i vilken svensk bank som helst, du behöver alltså inte vara kund hos Swedbank.

Om du har e-legitimation kan du anmäla ditt konto via Swedbanks digitala tjänst. Om du saknar e-legitimation anmäler du kontot på ett av Swedbanks kontor.

Observera att det måste vara ett konto som är registrerat på dig, inte ditt barn. Om du vill att pengarna ska överföras till ditt barns konto så gör du en överföring via din egen bank.

Om du inte anmäler ditt kontonummer betalar vi ut pengarna via en kontantavi. Om du har e-legitimation kan du lösa in den i Swedbanks digitala tjänst. Saknar du e-legitimation kan du lösa in den i någon av ClearOns inlösande butiker. Det står på avin var den går att lösa in. Om du löser in den i butik kan du behöva betala en avgift.

Anmäl ditt konto till Swedbank eller lös in avi online

Om ni är två vårdnadshavare kan ni ändra betalningsmottagare eller dela upp bidraget mellan er.

Om du är god man för ensamkommande barn eller arbetar på socialnämnd anmäler och ändrar du betalningsmottagare på annat sätt. Här kan du läsa mer.

Ny i Sverige

Arbetar på socialnämnd

Om du är under 18 år

Från och med dagen efter du har fyllt 18 år kan du anmäla ditt konto till Swedbanks kontoregister.

Om du vill anmäla ditt konto innan du hunnit fylla 18 år, behöver din vårdnadshavare (förälder) hjälpa dig.

Du och din vårdnadshavare anmäler kontot till registret på ett av Swedbanks kontor. Det går inte att anmäla ditt konto via bankens digitala tjänst.

Pengarna kommer fortfarande att betalas ut till din vårdnadshavare, fram till dess att du fyllt 18 år. Då kan de betalas ut till dig.

Om du har samordningsnummer

Har du ett samordningsnummer i stället för personnummer? Då kan du anmäla ditt konto utan e-legitimation via bankens digitala tjänst.

Anmäl konto till Swedbanks kontoregister 

Ny bank eller nytt konto när du gör inbetalningar

Autogiro

Om du betalar via autogiro ska din nya bank flytta autogiro­betalningen till ditt nya konto. Kontakta din nya bank för att få hjälp med detta.

Om du byter konto inom samma bank kan du själv ändra medgivandet till det nya kontot. Kontakta din bank om du behöver hjälp.

E-faktura

Om du byter bank måste du anmäla dig till tjänsten e-faktura i din nya internetbank. Du behöver inte avanmäla tjänsten i din gamla internetbank.

Du kan inte använda autogiro eller e-faktura när du betalar tillbaka hemutrustningslån.

Ikon för uppdaterad Uppdaterad: 2021-04-27
Hjälpte den här sidan dig?
eller