Hoppa till innehåll

Betala tillbaka hemutrustningslån

När det har gått 2 år från att du fick ditt hemutrustnings­­lån ska du börja betala tillbaka lånet. Här kan du läsa om hur du betalar tillbaka och vad du kan göra om du har svårt att betala på ditt lån.

Längre öppettider i telefon

Under perioden 20 september till och med 19 november har vi öppet längre i telefonen. Du når oss vardagar mellan klockan 9.00-15.00. Vårt telefonnummer är 0771-276 100.

Börja betala tillbaka

När det har gått 2 år från att du fick ditt hemutrustnings­­­lån ska du börja betala tillbaka lånet. CSN skickar inbetalnings­­kort till dig när du ska börja betala. Du betalar vanligtvis varje månad.

Det tar mellan 1 och 7 år att betala tillbaka lånet om du betalar enligt den betalnings­plan som du får från CSN. Du måste betala tillbaka ditt lån även om du flyttar från Sverige.

CSN skickar 3 inbetalningskort i taget till dig. Var noga med att använda rätt inbetalningskort för varje månad. Det står på inbetalnings­korten vilken månad de gäller. Om du inte betalar i tid skickar vi en påminnelse.

För att betala in till ditt hemutrustningslån ska du använda bankgironummer 5201-1053. Bankgironumret och OCR-nummer finns på inbetalningkorten. Kontakta oss om du inte har något inbetalningskort. 

Avgifter när du betalar tillbaka

Varje gång CSN skickar 3 inbetalningskort till dig tar vi ut en aviserings­avgift som är 40 kronor. Det blir totalt 160 kronor per år. 

Om du inte betalar i tid måste du betala en påminnelse­avgift. Påminnelse­avgiften är 60 kronor.

Börja betala tidigare

Du måste inte vänta 2 år innan du börjar betala tillbaka. Du kan börja betala tillbaka lånet tidigare om du vill. CSN tar ut ränta på lånet från den dag som du får pengarna. Därför kan det vara bra att börja betala tillbaka tidigare för att undvika att skulden växer. Du kan beställa inbetalningskort på Mina sidor om du vill börja betala tidigare. Använd bankgironummer 5201-1053.

Du kan betala från utlandet

Betalar du lånet från något annat land än Sverige? Då finns det några olika sätt att betala. Tänk på att du kan få extra kostnader när du betalar från utlandet.

För dig som betalar inom EU/EES eller Schweiz (betalning via IBAN-överföring)

Du ska betala till vårt konto i Danske Bank.

Betala till CSN:s IBAN-nummer (International Bank Account Number) SE2512000000012810111871 och skriv ditt OCR-nummer som meddelande till mottagaren. Om du inte har ett OCR-nummer kan du skriva ditt personnummer.

Vissa länder behöver även bankens adress. Den är Norrmalmstorg 1, 103 92 Stockholm, Sverige.

För dig som betalar utanför EU/EES (betalning via BIC/SWIFT)

Betalar du från ett land utanför EU/EES så gör du det via BIC/SWIFT till kontonummer 12810111871 DABASESX.

Skriv ditt OCR-nummer som meddelande till mottagaren. Om du inte har ett OCR-nummer kan du skriva ditt personnummer.

Vissa länder behöver även bankens adress. Den är Norrmalmstorg 1, 103 92 Stockholm, Sverige.

Betala mer

Vill du betala mer än vad som står på inbetalningskortet? Då kan du ändra beloppet som står på inbetalningskortet och välja ett högre belopp när du betalar. Du använder samma OCR-nummer och bankgironummer som står på inbetalningskortet.

Betala tillbaka hela ­lånet

Du kan betala tillbaka hela lånet på en gång om du vill. Bestäm vilket datum du vill betala och kontakta oss. Då räknar vi ut hela beloppet och skickar ett nytt inbetalningskort till dig.

Kontakta oss för att få veta hur mycket du ska betala

Om du har svårt att betala

Om du har en låg inkomst kan det vara svårt att betala tillbaka lånet. Då kan du ansöka om att få betala mindre (nedsatt betalning) eller att inte betala något alls (anstånd) under ett kalenderår. Du behöver göra en ny ansökan för varje nytt år om du inte kan betala.

Tänk på att CSN tar ut ränta på lånet även när du inte betalar. Därför växer skulden när du inte betalar.

Det är viktigt att du ansöker om anstånd i god tid. Om du inte betalar och inte ansöker om anstånd kan vi säga upp lånet till omedelbar betalning. Då får du ett inbetalningskort på hela skulden. Om lånet blir uppsagt kan du inte längre ansöka om anstånd.

Regler för att få nedsatt betalning eller anstånd

Flera saker avgör om du kan få nedsatt betalning eller anstånd. CSN tittar på det här:

  • Hur många ni är i familjen.
  • Hur stor din eller din familjs inkomst är.

Om du får anstånd eller nedsatt betalning kommer CSN att kontrollera din inkomst hos Skatteverket i efterhand. Om det visar sig att du har lämnat felaktiga uppgifter om din inkomst för något år och att du egentligen inte hade rätt till nedsatt betalning eller anstånd, kan CSN kräva att du betalar in pengarna i senare.

Det är alltså viktigt att du så snabbt som möjligt kontaktar oss om inkomsten ändras under det år du har nedsatt betalning eller anstånd.

Du som bor utanför Sverige

Om du bor i ett annat land än Sverige gäller andra regler.

Kontakta oss om du bor i ett annat land än Sverige

Om du inte betalar ditt hemutrustningslån

Det är viktigt att du gör dina inbetalningar i tid. Om du inte kan betala är det viktigt att du kontaktar oss. Har du låga inkomster kan du ansöka om att få betala mindre under en tid eller att få skjuta upp betalningen.

Detta händer om du inte betalar

Om du inte betalar enligt din betalningsplan händer följande:

  1. Vi skickar en påminnelse till dig. Du måste då betala 60 kronor i påminnelseavgift.
  2. Om du inte betalar trots påminnelsen, skickar vi månaden efter en ny påminnelse med information om att vi kan säga upp lånet till omedelbar betalning.
  3. Betalar du inte då säger vi upp hela lånet till omedelbar betalning. Det innebär att du måste betala tillbaka hela lånet på en gång. Då får du ett inbetalningskort på hela skulden. När lånet är uppsagt kan du inte längre ansöka om att få anstånd med betalningen.
  4. Om du inte betalar ett uppsagt lån kan vi skicka kravet vidare till Kronofogden.

Risk för betalningsanmärkning

Om ditt ärende går till Kronofogden riskerar du att få en så kallad betalningsanmärkning för att du inte har skött betalningarna på lånet. Det kan göra att du i framtiden får svårt att få låna pengar, hyra en lägenhet eller teckna telefonabonnemang. Det är kreditupplysningsföretag som utfärdar betalningsanmärkningar efter att de hämtat uppgifter från Kronofogden. UC och Kreditfakta är exempel på kreditupplysningsföretag.

Till Kronofogdens webbplats

Om du flyttar

Det är viktigt att CSN har rätt kontaktuppgifter till dig. Du måste därför anmäla din nya adress när du flyttar.

Du har fortfarande kvar din skuld och du måste fortsätta betala eller ansöka om uppehåll med betalningen, även om du flyttar från Sverige.

Flyttat inom Sverige

Om du har flyttat inom Sverige ska du anmäla din nya adress till Skatteverkets folkbokföring. Då får CSN adressen automatiskt.

Flyttanmälan – Skatteverket

Flyttat utomlands

Om du har flyttat utomlands måste du ringa eller mejla till CSN och anmäla din nya adress.

Kontakta CSN

Du som ska bo i ett annat land än Sverige i ett år eller mer behöver anmäla det till Skatteverket.

Ta bort hemutrustnings­lånet

CSN kan ta bort ditt lån helt om vi anser att du inte kommer att kunna betala tillbaka det. Det kallas för efterskänkning. Det kan till exempel vara om du har låg inkomst och är sjuk länge eller är gammal.

Om låntagaren dör tar vi bort lånet automatiskt.

Filmer om att betala tillbaka hemutrustningslån

Ikon för uppdaterad Uppdaterad: 2021-09-20
Hjälpte den här sidan dig?