Hoppa till innehåll
Just nu är det oroligheter på flera håll i världen. Studerar du i något land eller område där det är oroligt och dina studier påverkas? Läs mer här om vilken hjälp du kan få.
Läs mer...

Betala tillbaka körkortslån

Du börjar betala tillbaka ditt körkortslån tidigast sex månader efter att ditt beslut om körkortslån slutade gälla. Vi skickar information till dig när det är dags. Här kan du läsa om hur mycket du ska betala tillbaka per månad och om annat som gäller din återbetalning.

Börja betala tillbaka

Du börjar betala tillbaka på ditt lån tidigast sex månader efter att ditt beslut om körkortslån har slutat gälla. Det ska du göra även om du inte fick ett körkort. Vi skickar information till dig när det är dags.

Din första inbetalning gör du alltid efter ett årsskifte, antingen det närmaste årsskiftet eller nästa.

  • Om ditt beslut om körkortslån slutar gälla under perioden 1 januari–30 juni, börjar du betala efter det närmaste årsskiftet.
  • Om ditt beslut om körkortslån slutar gälla under perioden 1 juli–31 december, börjar du betala vid årsskiftet efter ett år.

Om du vill börja betala tidigare, så går det förstås bra. Kontakta CSN för att få de uppgifter du behöver.

Så mycket betalar du per månad

Du betalar av ditt lån med 300 kronor i månaden. I det beloppet ingår även ränta som CSN tar ut på ditt lånebelopp. Räntan för 2019 är 1,74 procent. Om du har lånat 15 000 kronor tar det lite mer än 4 år innan du har betalat tillbaka lånet.

Betala av lånet snabbare?

Om du vill betala av ditt lån snabbare, kan du när som helst göra extra inbetalningar. Kontakta CSN om du vill göra extra inbetalningar eller betala av hela ditt lån.

Betala i tid

Det är viktigt att du betalar i tid. Om du inte gör det, måste du betala en påminnelseavgift på 60 kronor. Om du inte sköter betalningen kan CSN besluta att hela lånet ska betalas tillbaka omedelbart.

Om du får svårt att betala

Om du får svårt att betala på grund av att du har låga inkomster, kan du ansöka om att få betala mindre (nedsättning). Kontakta CSN så hjälper vi dig.

Vad räknas som inkomst?

Ikon för uppdaterad Uppdaterad: 2019-03-07
Hjälpte den här sidan dig?

Lämna synpunkter

Lämna gärna dina synpunkter på webbplatsen. Observera att vi inte kan svara på din kommentar.

Du kan inte ställa frågor om ditt personliga ärende här, då ska du i stället gå till sidan Kontakta oss.

Om du anger personuppgifter kommer vi att behandla dem enligt dataskyddsförordningen. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

eller