Så ansöker du om omställningsstudiestöd
Här kan du läsa om hur du ansöker om omställningsstudiestöd och få tips på hur du kan förbereda dig. Det är många olika uppgifter som ska vara med i ansökan, så börja gärna förbereda dig i god tid innan den ska skickas in.
Från och med den 1 oktober kan du ansöka om omställningsstudiestöd för en studieperiod som startar 1 januari – 30 juni 2025 .
Från och med den 1 april kan du ansöka om omställningsstudiestöd för en studieperiod som startar 1 juli - 31 december samma år.
Checklista för ansökan
Tänk på! Väntetiden för att få beslut på sin ansökan är för närvarande lång, så du kan inte räkna med att du kommer att få ditt beslut innan studiestarten. Många behöver vänta flera månader in på terminen innan de får sitt beslut.
Genom att följa checklistan steg för steg kan du se till att din ansökningsprocess går så enkelt och smidigt som möjligt.
1. Kolla om du uppfyller villkoren
Det är många villkor som behöver vara uppfyllda för att du ska kunna få omställningsstudiestöd. Här kan du testa om du uppfyller några av de mest grundläggande villkoren. Klicka sedan på länken och läs mer om alla villkor du behöver uppfylla.
Testa om du uppfyller några av de grundläggande villkoren för omställningsstudiestödet
Läs om alla villkor för att få omställningsstudiestöd
2. Kontakta din omställningsorganisation
Din omställningsorganisation kan ge dig stöd när du vill börja studera med omställningsstudiestöd, till exempel kan de skriva ett yttrande till CSN om att din utbildning stärker din ställning på arbetsmarknaden. Med ett sådant yttrande blir din ansökningsprocess smidigare.
3. Bestäm dig för vad du vill studera
I din ansökan behöver du tala om vilken utbildning du tänker läsa. Du behöver också bestämma dig för om du ska studera på heltid eller på deltid.
Tänk på att om du är under 40 år så får utbildningen som längst vara 80 veckor på heltid (cirka 2 år), eller motsvarande på deltid.
4. Ta reda på de uppgifter du behöver till din ansökan
I din ansökan behöver du fylla i många olika uppgifter. Om något saknas i din ansökan tar det längre tid innan du kan få ditt beslut.
Ett tips! Kolla gärna igenom filmen om ansökan, så ser du vilka frågor du kommer att behöva svara på.
5. Ansök!
Tänk på att det är olika ansökningsomgångar beroende på när du ska studera. Kolla upp vilken omgång som är aktuell för dig.
Viktigt för dig som ska ansöka om omställningsstudiestöd
Andra saker som är bra att veta:
- Du kan ansöka även om du ännu inte har blivit antagen till din utbildning.
- Om du ska studera både under hösten och våren är det bra att ansöka för båda perioderna i samma ansökan.
Om du ansöker på nytt
Om din omställningsorganisation lämnade ett yttrande om din utbildning till CSN när du sökte förra gången, så gäller det fortfarande. Det är bara om du ändrar utbildning som du behöver skaffa ett nytt yttrande.
Om du studerar med omställningsstudiestöd och ska fortsätta på samma utbildning, har du förtur på budgeten när du ansöker igen. Det innebär att du har större möjlighet att få omställningsstudiestöd, även om budgeten för stödet inte räcker för alla.
När CSN utreder din ansökan kommer vi att pröva om du har uppfyllt kravet på studieresultat. Om du inte har tillräckliga studieresultat behöver du läsa in dem innan du kan få omställningsstudiestöd på nytt.
Två ansökningsomgångar per år
Det är två ansökningsomgångar per år. När du kan ansöka beror på när studieperioden som du vill ha omställningsstudiestöd för startar. Du kan söka för upp till ett år i samma ansökan. Du ansöker på Mina sidor på csn.se.
Här ser du när du som tidigast kan skicka in din ansökan:
- Från och med den 1 oktober kan du ansöka om du vill få omställningsstudiestöd för en studieperiod som börjar 1 januari – 30 juni nästa år.
- Från och med den 1 april kan du ansöka om du vill få omställningsstudiestöd för en studieperiod som börjar 1 juli - 31 december samma år.
Om du ansöker för tidigt kommer vi att avvisa din ansökan. Det är när dina studier pågår som är avgörande. Om du till exempel börja studera i november men inte vill ha omställningsstudiestöd förrän januari året därpå, ska du ändå ansöka från och med den 1 april det år då studierna börjar.
Se film om ansökan
Här kan du se hur ansökan ser ut och vilka uppgifter du behöver fylla i.
Begränsat antal som kan få stödet
CSN får varje år en budget för omställningsstudiestödet från riksdagen. Den är uppdelad på två potter – en för offentligt anställda och en för privat anställda. Budgeten är också uppdelad på de två ansökningsomgångarna.
För 2024 är budgetten för omställningsstudiestödet 2,8 miljarder vilket beräknas räcka till ungefär 17 900 personer.
Vi beviljar ansökningarna så länge pengarna räcker.
När pengarna är slut avslår vi de ansökningar som är kvar. Om du får avslag kan du ansöka på nytt när nästa ansökningsomgång börjar och det finns nya pengar.