Under tiden du studerar med omställningsstudiestöd
Det är viktigt att du meddelar om något ändras eller om du blir sjuk. Du behöver också ha koll på vilket krav vi har på dina studieresultat för att du ska kunna få studiestöd på nytt.
Krav på studieresultat
När du studerar med studiestöd från CSN behöver du uppnå ett visst studieresultat, det vill säga klara ett visst antal poäng eller kurser, för att kunna få studiestöd nästa gång du ansöker. Vi kontrollerar dina studieresultat i samband med din ansökan. Hur många poäng eller kurser du behöver klara är olika beroende på vad du läser.
Om du inte har tillräckliga studieresultat, kan du behöva läsa in det antal poäng eller kurser du saknar, innan du kan få omställningsstudiestöd.
Meddela om något ändras i studierna eller i ditt arbete
Om något ändras i dina studier eller i ditt arbete är det viktigt att du meddelar det till CSN direkt så att du får rätt belopp utbetalt. Annars kan du få återkrav och göra dig skyldig till bidragsbrott. Genom att meddela CSN kan du undvika det.
Om du får ett återkrav kommer du att betala tillbaka mer än du fått utbetalt eftersom du också måste betala:
- ränta på hela återkravet, både lån och bidrag
- en expeditionsavgift, och
- skatt på bidraget som CSN betalat in till Skatteverket för din räkning. Om detta innebär att du totalt betalar in för mycket skatt kan du sedan få tillbaka det beloppet från Skatteverket i samband med deklarationen.
Så meddelar du ändringar
Meddela oss genom att fylla i blanketten Anmälan om ändringar för omställningsstudiestöd (2705M).
Ändringar som kan påverka ditt omställningsstudiestöd
Här ser du exempel på ändringar som är viktiga att meddela CSN:
- Du ändrar studietakt.
- Du läser färre poäng.
- Du avbryter studierna.
- Du går upp i arbetstid.
- Du får bidrag du inte meddelat, till exempel föräldrapenning vid vård av sjukt barn (vab).
Om du är utländsk medborgare kan din rätt till svenskt studiestöd påverkas även om du går ner i arbetstid eller om din anhörigas arbetstid förändras.
Om du blir sjuk
Om du blir sjuk och inte kan studera ska du sjukanmäla dig hos Försäkringskassan. Då kan du få behålla ditt omställningsstudiestöd under tiden du är sjuk och CSN kan även ta hänsyn till sjukperioden när vi prövar dina studieresultat nästa gång. Gör din anmälan så snart som möjligt, helst första sjukdagen. Tänk på att veckorna som du varit sjuk och haft omställningsstudiestöd räknas som använda.
Om hur du anmäler sjukdom och fördelarna med att göra det
Sjukanmäl dig hos Försäkringskassan
Om du är hemma för vård av barn (vab)
Om du är hemma för vård av sjukt barn och därför inte kan studera, ska du anmäla det till CSN. Gör din anmälan så snart som möjligt, helst första vårddagen. Du kan få behålla ditt omställningsstudiestöd under tiden du vårdar barn och CSN kan även ta hänsyn till sjukperioden när vi prövar dina studieresultat nästa gång. Veckorna som du vårdat barn och haft omställningsstudiestöd räknas som använda.
Om du är hemma för vård av sjukt barn och samtidigt får tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassan, kan det påverka hur mycket omställningsstudiestöd du har rätt till. Den tillfälliga föräldrapenningen får tillsammans med omställningsstudiestödet och andra sysselsättningar inte uppgå till mer än heltid. Omställningsstudiestöd betalas ut för hela veckor, även om du endast bedriver studierna på vardagar. Därför kan andra bidrag du får utbetalda på helgerna påverka din rätt till omställningsstudiestödet.
Du behöver därför meddela CSN under vilken tid och i vilken omfattning som du får tillfällig föräldrapenning.