session uppdatera gms varning förnya
Vill du stanna kvar på sidan?
Du har varit inaktiv i en längre stund och kommer att bli utloggad om du inte väljer att stanna kvar på sidan.
Automatisk utloggning sker om cirka
Stanna kvar på sidan
Problem med nätverket
Inget internet. Kontrollera din nätverksanslutning.
Tillfälligt tekniskt fel

Väntar du på beslut om omställningsstudiestöd?

Många har ansökt om omställningsstudiestöd och det påverkar väntetiden på beslut. Vi arbetar intensivt för att försöka ge alla besked så snart som möjligt, men i dagsläget är det svårt att säga hur lång väntetiden blir. Här kan du läsa om väntetiderna och vad du behöver ha koll på under tiden.

Våra handläggningstider

Det är svårt att uppskatta hur lång väntetiden på beslut blir. Vissa ansökningar går fort att utreda och andra tar längre tid, men du behöver räkna med att det tar flera månader från det att du ansöker tills du får ett besked. En del kommer hinna få sitt besked innan studiestarten, men många kommer inte att få det.

CSN påbörjar utredningen av ansökningarna i ordningen de kom in. Just nu påbörjar vi utredning av nya ansökningar inkomna till och med 9 augusti 2024.

Funderar du på att söka studiemedel medan du väntar på beslut? Du kan inte få två olika studiestöd för samma tid. Om du har börjat få studiemedel så kan du inte i efterhand få omställningsstudiestöd för de veckor som har betalats ut. Här finns mer information om hur en ansökan om studiemedel påverkar din rätt till omställningsstudiestöd.

Så här såg det ut den 18 november 2024.

Under ansökansomgången som öppnade den 1 april 2024 kom det in ca 26 000 ansökningar från 22 000 personer. Av dem har ca 13 900 personer fått besked, varav 4 800 har fått beviljat stöd.

I tabellen ser du hur inflödet av ansökningar såg ut under april, först dag för dag, sedan per vecka.

Antal ansökningar under april 2023

Datum

Antal ansökningar

1 april

11 101

2 april

1 335

3 april

981

4 april

521

5 april

419

6 april

252

7 april

97

8 april

78

9 april

87

Vecka 15 (10–16 april)

1 261

Vecka 16 (17–23 april)

949

Vecka 17 (24–30 april)

772

Det är många villkor som ska utredas i varje ansökan och regelverket för omställnings­studiestödet är komplext – mer komplext än för något av de andra studiestöden. Det mesta i handläggningen görs också helt manuellt, systemstödet för handläggningen är fortfarande under utveckling.

CSN behöver dessutom hämta in uppgifter från andra organisationer och myndigheter, och de i sin tur behöver tid för att utreda.

CSN påbörjar utredningen av ansökningarna i ordningen de kom in under respektive ansökningsomgång. Ju senare du har ansökt desto längre blir handläggningstiden.

Vi arbetar kontinuerligt med att omfördela personal internt inom CSN och har bett regeringen om pengar för att kunna anställa fler handläggare. CSN har också lämnat in förslag på regel­förenklingar till regerings­kansliet som skulle kunna göra handläggningen snabbare. Vi fortsätter också att utveckla systemstödet för handläggningen, vilket kommer att underlätta och skapa en snabbare process.

Vi har fått mer pengar från regeringen, men det tar tid att rekrytera och lära upp personal. Och skulle vi få gehör för våra förslag på regel­förenklingar, så tar det tid för riksdagen och regeringen att besluta om och genomföra ändringar i lagar och förordningar. Systemstödet till handläggarna tar också tid att utveckla, men kommer att förbättras allt eftersom.

Vi handlägger ansökningar från båda ansöknings­omgångarna parallellt.

En utmaning är att av de ansökningar som kom in då är det många som är ofullständiga så de tar lång tid att handlägga eftersom vi behöver få in mer uppgifter från den som sökt. Dessutom är det många i den här ansöknings­omgången som inte uppfyller villkoren. Det gör att vi behöver gå igenom många ansökningar för att hitta de som vi kan bevilja.

Om du har studerat utan studiestöd under våren i väntan på besked om omställningsstudiestöd, och är ganska säker på att du uppfyller villkoren för stödet, så mejla oss gärna.

För dig som ska söka omställnings­studiestöd för studier i vår

Du får räkna med att väntetiden kommer att vara minst lika lång som den är nu. Du kan alltså inte förvänta dig att få besked innan studiestarten och får vara beredd på att det kan ta många månader innan ditt beslut kommer.

Ta tillbaka din ansökan om den inte längre är aktuell

Har du ändrat dina planer och bestämt dig för att inte studera alls under perioden som du sökt omställnings­­studiestöd för? Om du inte längre vill ha omställnings­­studiestöd för den period som du sökt, så vill vi att du mejlar oss och meddelar det så att vi kan ta bort din ansökan. På så sätt kan vi korta väntetiden för de som fortfarande väntar.

Till CSN:s e-postformulär

Meddela CSN om du arbetar mer än du skrivit i din ansökan

Om du arbetar mer än vad du meddelat CSN så kan det påverka hur mycket omställnings­studiestöd du har rätt till. Kombinationen jobb och studier med omställnings­studiestöd får inte överstiga 100 procent. Det innebär att om du arbetar på 60 procent kan du inte få omställnings­studiestöd på mer än 40 procent. Så tänk på att meddela CSN om du arbetar mer än vad du hade planerat. Annars kan du få för mycket utbetalt, få återkrav och göra dig skyldig till bidragsbrott.

CSN räknar på din genomsnittliga arbetstid under hela perioden du sökt omställningsstudiestöd för.

Exempel – Maribel får mindre omställningsstudiestöd under hela perioden

Maribel har ansökt om omställningsstudiestöd på 100 procent för vecka 3-22 (totalt 20 veckor). När studierna börjar har hon inte hunnit få sitt beslut från CSN. Hon bestämmer sig därför för att jobba på 50 procent av heltid de första 10 veckorna och sedan inte jobba alls. Hon ringer till CSN och meddelar det.

När CSN prövar Maribels ansökan räknar vi ut hur mycket hon arbetar i genomsnitt under hela perioden, vilket blir 25 procent. Maribel kan därför få omställningsstudiestöd på 75 procent under hela perioden (vecka 3-22).

Funderar du på att söka studiemedel i väntan på besked?

Om du funderar på att söka studiemedel i väntan på besked om omställnings­studiestöd är det viktigt att du har koll på hur det kan påverka ditt omställnings­studiestöd om du sedan blir beviljad det. Nedan kan du läsa mer.

  • Du kan inte få två olika studiestöd för samma tid. Det innebär att om du har börjat få studiemedel, så kan du inte i efterhand få omställnings­­­studiestöd för samma tid som du redan fått studiemedel.
  • Om du har haft studiemedel under en längre tid, kan du inte lämna tillbaka allt och få omställnings­studiestöd istället. Du kan bara lämna tillbaka studiemedel som du fått utbetalt under de senaste 30 dagarna.
  • Om du väljer att söka studiemedel medan du väntar på ditt beslut om omställningsstudiestöd bör du tänka på några saker. Du kan vänta med att skicka in din studieförsäkran för studiemedel. Du får då inga utbetalningar och har senare möjlighet att byta studiemedel mot omställningsstudiestöd. Om du skickar in din studieförsäkran för studiemedel och får studiemedel utbetalt för en viss period, kan du inte få omställningsstudiestöd för samma tid. Du kan vänta med att skicka in din studieförsäkran för studiemedel till senast sista dagen i perioden som du ansökt för. Sedan kommer ditt beslut om studiemedel inte att gälla längre.
  • När vi räknar ut hur mycket omställnings­studiestöd du kan få utgår vi från Försäkringskassans beräkning av din årliga inkomst. Din årliga inkomst kan påverkas om du studerar med studiemedel och det kan medföra att du får mindre omställnings­studiestöd. Kontakta Försäkringskassan om du har frågor om din årliga inkomst och hur den påverkas av att du till exempel studerar.
  • Varje gång du söker omställnings­studiestöd så prövar vi om du uppfyller villkoret att du har arbetat i minst 12 av de senaste 24 månaderna. Om du har studerat med omställnings­studiestöd under den aktuella 24-månadersperioden kan vi hoppa över den tiden när vi prövar det villkoret, men det kan vi inte göra om du har studerat med studiemedel. Det innebär att du kan få svårare att uppfylla det arbetsvillkoret om du har studerat med studiemedel.
  • Vi kontrollerar också att du har arbetat i minst 96 månader (8 år) av de senaste 14 åren. När vi gör det kan vi inte räkna med månader då du studerat med studiemedel.
  • De senaste 24 månaderna/14 åren räknas från den dag du har ansökt om omställningsstudiestödet. Om du redan har börjat studera när du ansöker räknas 24 månader/14 år från studiestarten av den period du ansökt om stöd för. Om du redan tidigare har fått omställningsstudiestöd för studier och det har gått mer än fem månader sedan den studieperioden med stöd gör CSN en ny beräkning av ramtiden.
  • Om du haft studiemedel i avvaktan på omställningsstudiestöd kan CSN behöva pröva studieresultat för den period du haft studiemedel innan omställningsstudiestöd kan beviljas.
  • Om du har fått ett beslut om studiemedel och vi ser att ditt omställningsstudiestöd går att bevilja så hör vi av oss till dig.

Fler frågor och svar

När du har signerat och skickat in din ansökan får du den här bekräftelsen i tjänsten:

Bild med en tumme upp och texten Tack för din ansökan!

Om du fick den så kan du vara trygg med att din ansökan har kommit in till CSN. Vi skickar inte ut någon bekräftelse via mejl eller sms.

Tyvärr kan vi inte visa några uppgifter om din ansökan i Mina sidor ännu. Men om vi behöver mer information från dig för att kunna ta beslut om din ansökan så kontaktar vi dig.

Om du vet med dig att det saknas uppgifter i din ansökan, till exempel vilken omställnings­organisation du tillhör, så kan du ändra din ansökan så att den blir komplett. Då går det snabbare att handlägga den. Använd blanketten Anmälan om ändringar för omställnings­studiestöd (2705M). Det finns ännu inte någon tjänst för att ändra ansökan i Mina sidor.

Vi påbörjar utredningen av ansökningarna i den ordning de kommer in till oss i respektive ansökansomgång. Om vi behöver mer information från dig, så kommer vi att kontakta dig.

Om du inte kommer att påbörja din studier och vill ta tillbaka din ansökan är det viktigt att du meddelar det till oss. På så sätt kortar du väntetiden för de andra som väntar. Du kan meddela oss via mejl.

Kontakta oss

Den främsta anledningen är att de som sökt inte uppfyller alla villkor för att få stödet. Det är många villkor som behöver uppfyllas och regelverket är komplext.

Normalt handlägger vi ansökningarna i turordning utifrån det datum som ansökan kom in till CSN. Sedan kan själva handläggnings­tiden vara olika lång för olika ärenden. Den påverkas av dina individuella omständigheter och hur länge vi behöver vänta på svar från andra myndigheter som vi begär in uppgifter ifrån.

Det finns en begränsad pott med pengar för omställnings­studiestödet. Vi säkerställer att pengarna går till de personer som har sökt först, ifall pengarna inte räcker till alla.

Uppdaterad: 2024-11-20
Hjälpte den här sidan dig?