Bidrag för gymnasiestudier i Sverige – studiebidrag och andra bidrag
Det finns flera olika bidrag för studier på gymnasiet. Studiebidrag är det vanligaste och det kan du få från kvartalet efter det att du fyllt 16 år. Här kan du läsa om vilka bidrag du kan få för gymnasiestudier i Sverige och vad som händer med bidragen om du till exempel skolkar.
Innehåll
-
Hur mycket pengar kan jag få?
-
När kommer pengarna?
-
Vem får pengarna?
-
Måste jag ansöka om bidrag på gymnasiet?
-
Vad krävs för att få bidragen?
-
Vad händer om jag skolkar?
-
Vad behöver jag göra om jag blir sjuk?
-
Viktigt att meddela oss om något ändras
-
Frågor och svar
-
Filmer och folder om bidrag på gymnasiet
Hur mycket pengar kan jag få?
Det finns flera olika bidrag för dig som studerar på gymnasiet eller på en annan utbildning på gymnasienivå, till exempel studiebidrag, extra tillägg och inackorderingstillägg. Samlingsnamnet för de bidragen är studiehjälp. Det finns också lärlingsersättning och Rg-bidrag.
Vilka bidrag och hur mycket du kan få beror på din situation och på hur stora behov du har.
Studiebidrag
Studiebidrag är det vanligaste bidraget och det kan du få från kvartalet efter det att du har fyllt 16 år. Innan dess har du oftast barnbidrag från Försäkringskassan. Som längst kan du få studiebidraget till och med första halvåret det år du fyller 20. Efter det kan du i stället ansöka om studiemedel (bidrag och lån).
Studiebidraget är 1 250 kronor i månaden och betalas vanligtvis ut under tio månader, från september till juni. Utbetalningen i juni är som en extra utbetalning. Om din studietid är kortare än nio månader under ett läsår, eller om du skulle skolka, är det inte säkert att du får utbetalningen i juni.
Du kan ha rätt till fler bidrag
Som studerande kan du ha rätt till flera bidrag. Det gäller till exempel om
- du och din familj har låg inkomst
- du studerar på en annan ort och behöver bo på studieorten
- du läser en gymnasial lärlingsutbildning eller en lärlingsliknande utbildning på ett introduktionsprogram
- du läser på riksgymnasiet för rörelsehindrade eller döva och hörselskadade.
När kommer pengarna?
Bidragen betalas vanligtvis ut den sista vardagen i månaden. Den här månadens sista vardag är fredag 26 februari. Studiebidraget betalas ut månaderna september-juni.
Utbetalningsdatum läsåret 2020/21
30 september 2020
30 oktober 2020
30 november 2020
30 december 2020
29 januari 2021
26 februari 2021
31 mars 2021
30 april 2021
31 maj 2021
30 juni 2021
Vem får pengarna?
Vem som får pengarna beror på om du är över eller under 18 år. Innan du är myndig betalar vi ut bidragen till din vårdnadshavare. När du har fyllt 18 år så betalar vi ut pengarna direkt till dig.
Måste jag ansöka om bidrag på gymnasiet?
Det beror på vilket bidrag det gäller och vilket medborgarskap du har.
Studiebidrag
Om du är svensk medborgare och ska studera i Sverige behöver du inte ansöka om studiebidraget. Då får vi de uppgifter som vi behöver från din skola.
Om du är utländsk medborgare måste du ansöka om studiebidraget varje läsår.
Andra bidrag
Om du vill ha inackorderingstillägg, extra tillägg, lärlingsersättning eller Rg-bidrag måste du ansöka om det. Det gäller oavsett om du är svensk eller utländsk medborgare.
Vad krävs för att få bidragen?
Det finns krav och villkor som måste vara uppfyllda för att du ska ha rätt till studiehjälp. Vissa av dem gäller din utbildning, andra gäller dig.
Om du vill ansöka om extra tillägg, inackorderingstillägg, lärlingsersättning eller Rg-bidrag finns det flera krav.
Vad händer om jag skolkar?
Om du är borta från skolan utan giltig anledning räknas det som skolk. Det är i första hand skolan som avgör om du har haft giltiga skäl till din frånvaro. Om du skolkar kan du bli av med dina bidrag från CSN eftersom du då inte räknas som heltidsstuderande. Om vi hinner betala ut pengar som du inte hade rätt till kan du få ett återkrav. Det betyder att du eller din vårdnadshavare måste betala tillbaka de pengar som du inte haft rätt till.
Tänk på!
Om familjen har andra bidrag kan dessa också påverkas om du skolkar! Det gäller till exempel flerbarnstillägg, underhållsstöd och bostadsbidrag från Försäkringskassan. Det beror på att Försäkringskassan i vissa fall har som krav att du måste studera på heltid för att ha rätt till bidrag från dem.
Vad behöver jag göra om jag blir sjuk?
Om du studerar på ett gymnasium i Sverige ska du sjukanmäla dig till skolan. Ibland kan skolan vilja att du lämnar in ett läkarintyg som visar att du har varit sjuk. Om skolan godkänner din sjukfrånvaro får du behålla bidragen från CSN.
Om du inte sjukanmäler dig eller om du inte kan styrka din sjukfrånvaro när skolan ber om det kan din frånvaro räknas som ogiltig. Då kan dina bidrag påverkas.
Viktigt att meddela oss om något ändras
Det är viktigt att du meddelar CSN om något förändras. Om du inte gör det kan du bli tvungen att betala tillbaka pengar som du inte hade rätt till. Ibland räcker det att du anmäler ändringen till din skola så meddelar de CSN.
Ändringar som kan påverka dina bidrag från CSN:
- Du ändrar studietakt från heltid till deltid
- Du byter utbildning eller skola
- Du är frånvarande från studierna
- Du avbryter studierna
- Du har inackorderingstillägg men väljer att flytta hem
- Du har extra tillägg och din eller dina föräldrars inkomst ändras
På sidan Om något händer eller ändras kan du läsa mer om de händelser som kan påverka dina bidrag och vad du behöver göra i de olika situationerna.
Frågor och svar
Filmer och folder om bidrag på gymnasiet
Filmer
Här kan du se CSN:s filmer om studiebidrag.