Ogiltig frånvaro på gymnasiet – information om skolk
Om du är borta från skolan utan giltig anledning, räknas det som skolk. Då kan du bli av med dina bidrag från CSN. Om din familj har bidrag från Försäkringskassan kan de också påverkas, till exempel bostadsbidrag och flerbarnstillägg. Här kan du läsa mer om vad som händer om du har ogiltig frånvaro från skolan.
Om du skolkar förlorar du studiebidraget
Om du är borta från skolan utan giltig anledning, räknas det som skolk. Då kan du bli av med studiebidraget. Om du har inackorderingstillägg, extra tillägg eller lärlingsersättning från CSN, förlorar du även de bidragen. Om din familj har andra bidrag kan de också påverkas om du skolkar. Det gäller till exempel bostadsbidrag, flerbarnstillägg och underhållsstöd från Försäkringskassan.
Om skolan bedömer att du skolkar, meddelar de det till CSN. Vi stoppar då dina utbetalningar. När skolan meddelar CSN att du slutat skolka, så har du rätt till bidragen igen. Men utbetalningen i juni kanske du inte får. Den får du bara om du studerat på heltid under minst nio månader av ett läsår.
Det här kan räknas som skolk
Det är skolan som bedömer vad som räknas som skolk. Det kan till exempel vara upprepad ogiltig frånvaro, återkommande sena ankomster eller att du lämnar lektionen för tidigt.
Giltig frånvaro är när du har fått ledigt eller att du har en sjukperiod som skolan godkänt. Om du är sjuk ofta kan skolan vilja att du lämnar in ett läkarintyg. Lämnar du inte in något läkarintyg, kan detta påverka om skolan bedömer frånvaron som giltig eller ogiltig.
När rapporterar skolan skolk till CSN?
Om du är borta vid upprepade tillfällen utan att skolan har godkänt det, ska skolan rapportera det som skolk till CSN. Om du har sammanlagt fyra timmars ogiltig frånvaro under en månad kan det påverka ditt studiebidrag.
I vissa fall kan det finnas speciella anledningar till den ogiltiga frånvaron, exempelvis mobbning. Skolan kan då välja att inte rapportera den till CSN.
När kommer pengarna igen?
När skolan meddelar att du är tillbaka i heltidsstudier kommer CSN att pröva om du har rätt till studiebidraget igen. Om du har fått för mycket pengar utbetalt drar vi först av det beloppet mot dina kommande utbetalningar. Ibland kan det därför dröja innan du börjar få pengar igen.
Om du fått för mycket pengar måste du betala tillbaka
Om du har skolkat och fått pengar som du inte har rätt till, måste du betala tillbaka dem. Vi drar då i första hand pengarna från dina kommande utbetalningar under läsåret.
Du kan få återkrav
Om dina kommande utbetalningar inte räcker för att betala tillbaka det du är skyldig, så skickar vi ett återkrav till dig (om du är myndig) eller till din vårdnadshavare (om du är omyndig) i slutet av läsåret. Det gör vi också om du fortsätter att skolka och inte får fler utbetalningar. Ett återkrav innebär att ni måste betala in den summa pengar som du har fått för mycket.
Viktigt att betala återkrav i tid
Om du eller din vårdnadshavare har fått ett återkrav är det viktigt att ni betalar det. Om ni inte betalar trots att ni har fått påminnelser, skickar CSN ärendet vidare till Kronofogden.
Kontakta CSN direkt om ni skulle ha svårt att betala tillbaka återkravet i tid. Då kanske vi kan lägga upp en återbetalningsplan, så att ni får dela upp betalningen.
Det här händer om ni inte betalar i tid
Om ni inte betalar i tid skickar vi en påminnelse. Betalar ni inte efter påminnelsen får ni ett kravbrev. Om ni inte betalar trots påminnelse och kravbrev, skickar CSN ärendet vidare till Kronofogden. Då skickar Kronofogden ett betalningskrav tillsammans med en avgift. Om det går så här långt kan ett återkrav på ett månadsbelopp av studiebidraget bli mer än dubbelt så mycket som det var från början.
Du eller din vårdnadshavare riskerar att få en betalningsanmärkning om ärendet går till Kronofogden. Betalningsanmärkningen hanteras av ett kreditupplysningsföretag, till exempel UC eller Kreditfakta. Det kan innebära att du inte kan teckna mobilabonnemang eller få hyreskontrakt för en lägenhet.
Överklaga CSN:s beslut
Alla beslut som CSN tar om dig kan du överklaga. Om du tycker att CSN och/eller skolan har gjort fel kan du eller din förälder överklaga beslutet. CSN:s beslut granskas då i sista hand av Överklagandenämnden för studiestöd. Hur du gör när du överklagar står alltid i besluten. Du kan också läsa mer under sidan överklaga CSN:s beslut.