Avbrott och uppehåll i studierna
Du som får studiestöd från CSN har bara rätt till pengar under tiden du studerar. Det betyder att du inte har rätt till studiestöd om du avbryter studierna eller gör studieuppehåll. Det är därför viktigt att du anmäler avbrott och uppehåll till CSN, så du kan undvika onödiga återkrav.
Att göra avbrott eller uppehåll i studierna
Om du avbryter dina studier eller gör studieuppehåll har du inte längre rätt till studiestöd. Du får dock behålla de pengar du fått fram till avbrottet. Observera att vi kommer att pröva dina studieresultat nästa gång du ansöker om studiestöd. Då prövar vi de veckor du studerat fram till avbrottet.
Det är viktigt att du så fort som möjligt meddelar oss vilket datum du slutar studera. Då kan vi stoppa dina kommande utbetalningar, så att du inte behöver betala tillbaka de pengarna.
Sjuk under studierna
Du kan fortsätta få studiestöd om du gör studieuppehåll på grund av sjukdom. Det är då viktigt att du anmäler att du är sjuk.
Så anmäler du avbrottet
Du måste anmäla avbrottet inom en vecka. Hur du gör beror på vad du studerar och hur gammal du är.
Om du studerar med studiemedel eller studiestartsstöd
Anmäl studieavbrottet till CSN genom att logga in i Mina sidor. Då stoppas automatiskt din nästa utbetalning. Du kan också mejla, ringa eller skicka ett brev som du skrivit under.
Kontakta oss om studieavbrott eller studieuppehåll
Om du studerar med omställningsstudiestöd
Det snabbaste sättet att anmäla studieavbrott är att mejla eller ringa oss. Det går också bra att fylla i och skicka in blanketten Anmälan om ändringar för omställningsstudiestöd. Du kan inte anmäla avbrottet i Mina sidor.
Om du är under 20 år och studerar med studiebidrag
Du ska anmäla studieavbrottet till skolan, som sedan meddelar CSN. Om du är under 18 år, är det föräldrarna som ska göra en anmälan. Du som är äldre kan själv anmäla att du slutat studera. Det går även att anmäla avbrottet direkt till CSN.
Om du studerar utanför Sverige ska du anmäla avbrottet direkt till CSN.
Vad händer om jag inte anmäler avbrottet?
Du är skyldig att anmäla studieavbrott och andra ändringar som kan påverka din rätt till studiestöd. Vi kontrollerar uppgifterna som du har lämnat med skolans uppgifter om hur mycket du läser. Om det visar sig att du fått för mycket pengar, kan du att få ett återkrav. Då måste du även betala ränta och en expeditionsavgift.
Lämna tillbaka studiestöd (vid studieavbrott)
Vi prövar dina studieresultat för studietiden fram till avbrottet nästa gång du söker studiemedel, studiestartsstöd eller omställningsstudiestöd. För att kunna få nytt studiestöd måste du ha klarat studieresultaten.
Du kan lämna tillbaka studiemedlen, studiestartsstödet eller omställningsstudiestödet senast inom 30 dagar från utbetalningsdagen, eller studiestödsperiodens början. Vi prövar då inte studieresultaten för de veckor som du lämnar tillbaka studiestödet. Dessa veckor räknas inte heller som använda med studiestöd.
Om du lämnar tillbaka omställningsstudiestöd behöver du även betala tillbaka skatten för bidraget. Skatten kan du året därpå få tillbaka från Skatteverket.
Vi polisanmäler om vi misstänker bidragsbrott
Att fortsätta att ta emot pengar som du inte har rätt till kan vara ett bidragsbrott. Om vi har anledning att misstänka bidragsbrott gör vi en polisanmälan. Det är vi skyldiga att göra enligt lag. Även om du inte medvetet låtit bli att meddela när något ändrats för dig som påverkar ditt studiestöd, kan det ändå räknas som ett bidragsbrott.
Återbetalning av studielån
Om du avbryter dina studier eller gör ett studieuppehåll gäller de vanliga reglerna om när det är dags att börja betala tillbaka ditt studielån. Första gången du avslutar dina studier eller gör ett studieuppehåll får du en betalningsfri period på sex månader. Denna betalningsfria period får du en gång. Du börjar alltid betala tillbaka på ditt studielån i samband med ett årsskifte.
Om du redan har fått en betalningsfri period på sex månader börjar du betala tillbaka direkt i samband med avbrottet eller studieuppehållet.