Utlandsstudier med studiemedel – bidrag och studielån
Du kan ansöka om studiemedel när du ska studera utomlands på eftergymnasial nivå. Du som är över 20 år kan även ansöka om studiemedel för studier på gymnasienivå, till exempel språkkurser. Studiemedel består av bidrag och lån.
Innehåll
- Hur mycket pengar kan jag få och låna?
- Räkna ut ungefärligt belopp
- Hur ansöker jag?
- När kommer pengarna?
- Hur vet jag om min skola och utbildning ger rätt till studiemedel?
- Vad gäller i olika länder?
- Vad krävs för att få studiemedel?
- Inkomst och fribelopp
- Om du blir sjuk
- Om något ändras under studietiden
- Betala tillbaka studielån
- Folder om studiemedel för studier utomlands
- Frågor och svar
Hur mycket pengar kan jag få och låna?
Beloppet för bidraget och studielånet är samma oavsett om du studerar i Sverige eller utomlands. När du studerar utomlands kan du även ta ett extra lån för ökade levnadskostnader. Det kallas merkostnadslån för utlandsstudier.
Studiemedel, heltid | 4 veckor, kr |
---|---|
Bidrag | 4 092 |
Lån | 9 408 |
Merkostnadslån för utlandsstudier | 2 940 |
Totalt | 16 440 |
Fler bidrag och lån som du kan ansöka om
Det finns även fler bidrag och lån som du kan ansöka om i olika situationer, bland annat merkostnadslån för undervisningsavgift (tuition fee), resa och försäkring. Vissa lån kan du bara få om du studerar inom EU/EES och Schweiz, till exempel tilläggslån.
Merkostnadslån för dig med extra kostnader
Räkna ut ungefärligt belopp
Använd uträknaren för att räkna ut ungefär hur mycket du kan få och hur återbetalningen kan bli. Beloppen gäller för 2025.
Hur ansöker jag?
Du ansöker om studiemedel i Mina Sidor, snabbast och smidigast går det om du har en e-legitimation. När du ska studera utomlands måste du skicka med bilagor i din ansökan. Om det saknas nödvändiga bilagor kan vi inte fatta beslut om din ansökan. Då kontaktar vi dig och ber dig att skicka in det som saknas. Det innebär att det tar längre tid innan du får ditt beslut.
Se vilka bilagor som du kan behöva skicka med:
Från ansökan till utbetalning
1. Innan du ansöker, kontrollera att utbildningen ger rätt till studiestöd och kontrollera vilka bilagor du behöver skicka med i din ansökan.
2. Ansök om studiemedel i Mina sidor. Ansök i god tid och helst för ett helt läsår på en gång.
3. När du får beslutet, kontrollera att alla uppgifter stämmer.
4. Anmäl ditt kontonummer till Swedbanks kontoregister. Vi betalar normalt bara ut till svenska bankkonton.
5. Lämna studieförsäkran till CSN innan du börjar studera. Det måste du göra för att pengarna ska betalas ut.
6. Lån för resa, försäkring och undervisningsavgift kan du få utbetalt tidigast tre veckor innan terminsstart. Utbetalningarna av övriga bidrag och lån får du normalt månadsvis och den första kommer vid terminsstarten.
När kommer pengarna?
Merkostnadslånen för undervisningsavgift, resa och försäkring får du tidigast tre veckor innan terminsstart. Övriga bidrag och lån betalar CSN ut första gången samma dag som terminen börjar. Därefter kommer utbetalningarna runt den 25:e i förskott för varje månad som du studerar.
Anmäl konto till Swedbank
Du behöver ha ett svenskt bankkonto för att ta emot utbetalningar från CSN. Anmäl ditt konto till Swedbanks kontoregister. Bankkontot kan du ha i vilken svensk bank som helst, men det är Swedbank som sköter CSN:s utbetalningar. Om du har haft studiestöd förut men det var mer än ett år sedan, behöver du anmäla ditt konto igen.
Anmäl konto till Swedbanks kontoregister
Lämna studieförsäkran
För att du ska få din första utbetalning måste du intyga att du ska börja studera enligt beslutet från CSN. Det kallas för att lämna en studieförsäkran. Du kan lämna din studieförsäkran via Mina Sidor tidigast fyra veckor innan terminen börjar.
Inför termin två och fyra måste även din skola skriva under din studieförsäkran. Då måste du använda CSN:s blankett ”Study Assurance/School Signature”. Vi skickar blanketten till dig ungefär fyra veckor innan terminen börjar. Både du och din skola ska fylla i och signera den. Skolan måste också stämpla blanketten. Skicka sedan in den till CSN via post eller inskannad via mejl. Om din skola inte kan stämpla eller signera blanketten, så godtas även ett registreringsintyg där det framgår vilka kurser du ska läsa under kommande termin. Skolan måste då signera registreringsintyget.
Hur vet jag om min skola och utbildning ger rätt till studiemedel?
För att du ska kunna få studiemedel för utlandsstudier måste utbildningen vara godkänd av Universitets- och högskolerådet (UHR) eller av CSN. Du kan kontakta CSN för att ta reda på om din utbildning redan är godkänd.
Om din utbildning inte är prövad av CSN än, så undersöker vi om utbildningen uppfyller villkoren för att bli godkänd när du ansöker om studiemedel.
Kontakta CSN om utlandsstudier
Vad gäller i olika länder?
Förutsättningarna för att få studiemedel skiljer sig mellan olika länder. Här har vi samlat de vanligaste studieländerna och vad som gäller för dem.
Vad krävs för att få studiemedel?
Det finns krav och villkor för att du ska kunna få studiemedel för studier utomlands. Vissa krav gäller dig och andra gäller din utbildning. Det är olika krav om du ska studera inom eller utanför EU/EES och Schweiz eller om du ska läsa en distansutbildning.
Inkomst och fribelopp
När du studerar med studiemedel så kan du samtidigt ha andra inkomster upp till ett visst belopp utan att studiemedlen påverkas. Det kallas för fribelopp.
De inkomster som du ska ta upp när du ansöker om studiemedel är skattepliktiga inkomster från inkomstslagen tjänst, näringsverksamhet och kapital. Det kan till exempel vara
- lön
- a-kassa
- inkomster från bostadsförsäljning
- aktieutdelning
Tänk på att vissa stipendier är skattepliktiga och räknas som inkomst, det är därför viktigt att du fyller i beloppet i din ansökan.
Om du blir sjuk
Om du blir sjuk så är det viktigt att du anmäler det till oss så snart som möjligt. Om du sjukanmäler dig och skickar in ett läkarintyg för sjukperioden så kan du behålla dina studiemedel. Om du är sjuk under en längre tid kan lånedelen skrivas av.
Om något ändras under studietiden
Läser du färre poäng än du planerat? Har du avbrutit dina studier? Det här är exempel på händelser som kan påverka dina bidrag och lån. Det är därför viktigt att du anmäler förändringar till oss så snart som möjligt.
Ändringar som kan påverka dina studiemedel:
- Du läser färre poäng eller ändrar studietakt.
- Du avbryter studierna.
- Din inkomst ändras.
På sidan Om något händer eller ändras kan du läsa mer om händelser som kan påverka dina studiemedel och vad du behöver göra i de olika situationerna.
Betala tillbaka studielån
Du börjar betala tillbaka lånet tidigast sex månader efter att du hade studiemedel. Återbetalningen startar alltid efter ett årsskifte. Du får en betalningsplan när det är dags att börja betala tillbaka. Har du studielån sedan tidigare som du redan har börjat betala tillbaka på? Då får du inte någon ny betalningsfri period, utan börjar betala tillbaka direkt.
Under 2024 är räntan på lånet 1,23 procent.
Hur mycket du ska betala beror på
- hur mycket du har lånat
- räntan på lånet
- hur gammal du är.