Utlandsstudier med studiemedel – bidrag och studielån
Du kan ansöka om studiemedel när du ska studera utomlands på eftergymnasial nivå. Studiemedel består av bidrag och lån. Du som är över 20 år kan även ansöka om studiemedel för studier på gymnasienivå, till exempel språkkurser.
Innehåll
-
Kort om att studera utomlands
-
Räkna ut bidrag och lån för utlandsstudier
-
Krav och villkor
-
Det gäller för olika länder
-
Ansökan och studieförsäkran
-
Utbetalning
-
Om du blir sjuk eller avbryter studierna
-
Betala tillbaka
-
Coronaviruset och studiemedlen
-
Folder om studiemedel för studier utomlands
-
Frågor och svar
Kort om att studera utomlands
Du kan söka studiemedel när du ska studera utomlands. Studiemedel består av bidrag och lån. Du kan också låna pengar till extra kostnader för exempelvis terminsavgifter, resor och försäkringar.
Ska du läsa en eftergymnasial utbildning eller på gymnasienivå?
Studiemedel kan du söka om du läser på en eftergymnasial utbildning, till exempel på universitetet. Det kan du även om din utbildning är på gymnasienivå, men då först från och med den 1 juli det år du fyller 20 år.
Regler för vissa typer av utbildningar
Räkna ut bidrag och lån för utlandsstudier
Använd en uträknare för att se hur mycket du kan få och låna. Du kan även räkna på hur mycket pengar du får om du bara ansöker om bidrag.
Krav och villkor
Det finns krav och villkor som måste vara uppfyllda för att du ska ha rätt till studiemedel. Vissa av dem gäller din utbildning, andra gäller dig.
Ska du studera i Storbritannien?
Tänk på att brexit kan påverka villkoren för att få studiestöd för studier i Storbritannien.
Det gäller för olika länder
Förutsättningarna för att få studiemedel är olika för olika länder. Här har vi samlat de vanligaste studieländerna och vad som gäller för dem.
Ansökan och studieförsäkran
Innan du ansöker om studiemedel är det bra om du förbereder din ansökan. Ansök sedan på Mina sidor. När du får beslutet från CSN behöver du kontrollera att uppgifterna stämmer, och sedan behöver du lämna studieförsäkran.
1. Förbered ansökan
2. Ansök i Mina sidor
Använd gärna e-legitimation så kan du signera din ansökan digitalt. Välj även att få meddelanden från oss via Mina sidor så får du ditt beslut snabbare.
Saknar du e-legitimation kan du beställa en personlig kod att använda i stället. Den beställer du i samband med din ansökan.
3. Kontrollera ditt beslut
Det tar vanligtvis upp till fyra veckor innan du får beslut från CSN. När du får beslutet är det ditt ansvar att kontrollera det. Om något inte stämmer måste du meddela oss det.
4. Lämna studieförsäkran
För att du ska få dina pengar när utbildningen börjar måste du alltid lämna studieförsäkran. Med den intygar du att du ska läsa så som det står i beslutet.
Du kan lämna studieförsäkran tidigast fyra veckor innan terminen startar. Lämna den i Mina sidor, CSN:s app eller via talsvar.
Utbetalning
Tidigast tre veckor innan terminsstart får du merkostnadslån för resa, försäkring och undervisningsavgift. Övriga bidrag och lån betalar CSN ut första gången i samband med att terminen börjar. Sedan får du utbetalningen runt den 25:e, i förskott för varje månad som du studerar.
Om du blir sjuk eller avbryter studierna
Om du blir sjuk eller avbryter dina studier så måste du anmäla det till oss. Har du symtom som skulle kunna vara coronavirus? Läs på sidan Med anledning av coronaviruset
Anmäler du sjukdom så kan du få behålla dina studiemedel även om du inte kan studera. Dessutom blir kravet på studieresultat lägre. Om du är sjuk en längre tid kan även lånedelen skrivas av.
Betala tillbaka
Väljer du att låna pengar av CSN så måste du betala tillbaka lånet.
I vissa fall kan du även få ett återkrav att betala tillbaka. Återkrav får du om du fått pengar du inte har haft rätt till.
Coronaviruset och studiemedlen
Har din skola stängt på grund av coronaviruset? Eller vill du avbryta dina studier och åka hem?
Läs mer om coronaviruset och hur det kan påverka dina studiemedel
Folder om studiemedel för studier utomlands
Läs foldern Studiemedel för studier utomlands (pdf, 5 MB)