Hoppa till innehåll
Just nu är det oroligheter på flera håll i världen. Studerar du i något land eller område där det är oroligt och dina studier påverkas? Läs mer här om vilken hjälp du kan få.
Läs mer...

Hemutrustningslån

Du som kommit till Sverige som flykting kan i vissa fall få låna pengar av CSN för att köpa möbler och utrustning till hemmet. Här hittar du information om hur mycket du får låna, villkor och hur du ansöker om lånet. Du hittar även filmer om hemutrustningslån på olika språk, till exempel på engelska och arabiska.

Vad är hemutrustningslån?

Du som omfattas av det kommunala flyktingmottagandet kan få låna pengar för att köpa möbler och annan utrustning till ditt hem. Det kan vara sängar, tallrikar, kastruller och stolar. Du får inte använda pengarna till exempelvis mat, mobiltelefon eller hyra för bostaden. Pengarna du lånar måste du betala tillbaka senare.

Så mycket får du låna

Hur mycket du får låna beror på hur stor din familj är, vad som redan finns i bostaden och hur mycket pengar du redan har. I tabellen ser du det maximala beloppet som du kan låna. Du kan alltid ansöka om att låna mindre än det maximala beloppet.

Antal personer i familjenOmöblerad bostad, kronorMöblerad bostad eller inneboende, kronor
110 0005 000
2 (utan barn)15 0005 000
2 (en person är barn)20 0005 000
325 0005 000
430 0005 000
535 0005 000

Det kostar 300 kronor att ta ett lån. CSN drar den avgiften direkt från lånet. Den kallas för uppläggningsavgift.

Kompletterande lån

Du kan ansöka om att låna mer pengar även när du redan har fått ett hemutrustningslån. Det kan du göra om du lånat mindre än det maximala beloppet, eller om din familj blir större. Du kan aldrig låna mer än totalt 35 000 kronor.

Det kostar 100 kronor att ta ett kompletterande lån. Avgiften kallas för uppläggningsavgift.

Krav för att få hemutrustningslån

För att du ska kunna få ett hemutrustningslån måste du omfattas av det kommunala flyktingmottagandet. Du måste dessutom ha varit minst 18 år gammal när du blev mottagen i en kommun för första gången. Ett undantag gäller om du var ensamkommande barn, då måste du ha varit minst 17 år. För att kunna ansöka om lånet måste du ha fyllt 18 år.

Om du är gift med någon som du bor tillsammans med eller om du är sambo med någon, ska ni söka lånet tillsammans. Det gäller om ni båda har rätt att få hemutrustningslån. Ni ska också betala tillbaka det tillsammans, även om ni flyttar ifrån varandra senare. Det kallas att ni har solidariskt betalningsansvar.

Ansök senast 2 år från att du kom till kommunen

Lånet är till för de som precis kommit till Sverige. Därför måste din ansökan om hemutrustningslån ha kommit in till CSN senast 2 år efter att du tagits emot i en kommun för första gången. Det gäller också om du vill ansöka om kompletterande lån till lån du redan har.

Ränta på lånet

CSN tar ut en ränta på pengarna du lånar. År 2019 är räntan 1,74 procent. Vi börjar räkna räntan direkt när du får dina första pengar. När du ska betala tillbaka lånet behöver du alltså betala både pengarna du har lånat och räntan. Räntan går inte att ta bort.

Ansök om hemutrustningslån

För att ansöka behöver du först kontakta din handläggare på Arbetsförmedlingen eller kommunens flyktingmottagning. De hjälper dig att fylla i blanketten och de informerar dig om reglerna för lånet.

Så här går ansökan till:

  1. Du kontaktar din handläggare
  2. Din handläggare hjälper dig att fylla i ansökan. Du får också mer information om reglerna för lånet.
  3. Handläggaren skickar ansökan till CSN.
  4. CSN tittar på din ansökan. Om något är otydligt eller saknas, så kontaktar vi din handläggare.
  5. Handläggaren får ett beslut från CSN. I brevet med beslutet finns också ett skuldebrev.
  6. Du ska skriva under skuldebrevet och skicka tillbaka det till CSN.
  7. CSN får skuldebrevet och betalar sedan ut pengarna till dig. Du får pengarna tidigast en vecka innan du flyttar in i bostaden.

Om du vill ansöka själv ska du kontakta CSN för att få blanketten och för att få information.

Anmäl bankkonto till Swedbank

Det är Swedbank som betalar ut pengarna åt CSN. Det är därför bra om du anmäler ditt bankkonto till Swedbank innan du ska få pengarna. Om du inte har anmält ditt konto får du en kontantavi i ett brev. Det står på avin var du kan lösa in den för att få pengarna.

Betala tillbaka hemutrustningslånet

Du ska börja betala tillbaka på lånet 2 år efter att du fick de första pengarna. Det tar mellan 1 och 7 år att betala tillbaka lånet om du följer CSN:s betalningsplan. Vi skickar automatiskt inbetalningskort till dig när det är dags att börja betala tillbaka.

Betala tillbaka hemutrustningslån

Filmer om hemutrustningslån

För dig som är lånekontaktperson

Är du handläggare på Migrationsverket, kommunens flykting­mottagning eller hos Arbets­förmedlingen och är registrerad hos CSN för att hjälpa till med ansökningar av hem­utrustnings­lån? På våra partnersidor hittar du mer information för dig som arbetar som lånekontakt­person.

Arbetar som lånekontaktperson

Ikon för uppdaterad Uppdaterad: 2019-04-24
Hjälpte den här sidan dig?

Lämna synpunkter

Lämna gärna dina synpunkter på webbplatsen. Observera att vi inte kan svara på din kommentar.

Du kan inte ställa frågor om ditt personliga ärende här, då ska du i stället gå till sidan Kontakta oss.

Om du anger personuppgifter kommer vi att behandla dem enligt dataskyddsförordningen. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

eller