session uppdatera gms varning förnya
Vill du stanna kvar på sidan?
Du har varit inaktiv i en längre stund och kommer att bli utloggad om du inte väljer att stanna kvar på sidan.
Automatisk utloggning sker om cirka
Stanna kvar på sidan
Problem med nätverket
Inget internet. Kontrollera din nätverksanslutning.
Tillfälligt tekniskt fel

Om du inte betalar ditt studielån

Det är viktigt att du gör dina inbetalningar i tid. Redan den första påminnelsen kostar 450 kronor. Du som har en skuld hos CSN har ett eget ansvar att hålla koll på att inbetalningarna kommer fram i tid. Du ansvarar också själv för att kontakta CSN om du har betalningssvårigheter.

Det händer om du inte betalar

Om du inte betalar ditt årsbelopp enligt din betalningsplan händer följande:

  1. Vi skickar en påminnelse till dig. Du måste då betala 450 kronor i påminnelseavgift.
  2. En månad senare skickar vi ännu en påminnelse. Du måste då betala ytterligare 450 kronor.
  3. Om du inte betalar trots två påminnelser, skickar vi ett kravbrev.
  4. Beroende på var du bor skickar vi kravet till Kronofogden eller ett inkassoföretag.
    1. Om du bor i Sverige skickar vi kravet vidare till Kronofogden. Kronofogden kan ta ut en avgift.
    2. Om du bor utomlands skickar vi kravet vidare till ett inkassoföretag. Inkassoföretaget kan ta ut en avgift. Din studieskuld kan även bli uppsagd till omedelbar betalning och aktuell för rättsliga åtgärder i landet du är bosatt i.

Påminnelseavgift

Risk för betalningsanmärkning

Om ditt ärende går till Kronofogden, riskerar du att få en betalningsanmärkning. Det är kreditupplysningsföretag som utfärdar betalningsanmärkningar efter att de hämtat uppgifter från Kronofogden. UC och Kreditfakta är exempel på kreditupplysningsföretag.

En dom i utlandet kan påverka din kreditvärdighet på samma sätt som en fordran hos Kronofogdemyndigheten kan göra.

CSN:s uppdrag att se till att lånen betalas tillbaka

För att Sverige ska kunna ha ett hållbart studiestödssystem måste lånen betalas tillbaka. CSN har ett uppdrag att se till att studielånen blir betalda oavsett om man bor i Sverige eller utomlands.

CSN försöker kontinuerligt att komma i kontakt med låntagare som är bosatta utomlands och ligger efter med återbetalningen av sina lån. De låntagare som CSN inte får kontakt med eller som inte vill komma fram till en lösning kan få sina studieskulder uppsagda till omedelbar betalning och kan bli aktuella för rättsliga åtgärder.

Läs om CSN:s rättsliga arbete i utlandet

Håll koll på dina inbetalningar

Om dina inbetalningskort inte kommer fram, kan du alltid se dina kommande inbetalningar på Mina sidor. Du har ett eget ansvar att ta reda på när du ska betala.

Om du har problem att få din post, kan det vara bra att överväga något av våra andra betalningssätt, autogiro eller e-faktura. Du kan sedan välja att få din betalningsplan till Mina sidor.

Autogiro och e-faktura

Betala ikapp

Om du har ett belopp att betala till Kronofogden ska du betala till dem, enligt deras instruktioner. CSN återkallar normalt inte beloppet. Betala så snabbt som möjligt, kontakta Kronofogden för frågor om vad som händer om du inte betalar.

Tänk på att du kan ha fler belopp att betala till CSN, utöver beloppet som skickats till Kronofogden. Kontrollera på Mina sidor hur mycket du ska betala och när, så undviker du fler onödiga påminnelseavgifter, krav och nya belopp hos Kronofogden.

Svårt att betala

CSN får ingen automatisk information om att du har betalningssvårigheter. Du behöver själv ansöka om att betala mindre (nedsättning) om du inte kan betala enligt den betalningsplan som CSN har skickat till dig.

Du kan ansöka om nedsättning även om delar av eller hela årsbeloppet skickats till Kronofogden. Om du får ett beslut om hel nedsättning av årsbeloppet, återkallar vi motsvarande belopp från Kronofogden automatiskt. Tänk på att Kronofogdens avgifter kan finnas kvar, de måste du betala till dem även om du får nedsättning. CSN kan dock inte påverka om du har fått en betalningsanmärkning.

Nedsättning av studielånet

Uppdaterad: 2024-10-17
Hjälpte den här sidan dig?