Yrkeshögskola och övriga eftergymnasiala skolor – så rapporterar du uppgifter till CSN
Den här sidan vänder sig till dig som arbetar på yrkeshögskola eller övriga eftergymnasiala skolor och rapporterar uppgifter till CSN. Här hittar du information om Mina tjänster och vilken behörighet du behöver för att kunna rapportera. Du hittar även handböcker med rutiner för din rapportering.
Att rapportera till CSN
För att CSN ska kunna handlägga studiestödsärenden behöver vi uppgifter från skolan. Vilka uppgifter det gäller regleras i studiestödslagen och i lagen om studiestartsstöd. Där framgår det att skolan har skyldighet att lämna uppgifter om utbildning, studietid, studiernas omfattning, studieaktivitet och studieresultat.
Viktigt med rätt uppgifter i rätt tid
De uppgifter som du skickar till CSN ligger till grund för den studerandes rätt till studiestöd. Vår inställning är att den som har rätt till studiestöd ska få det så snart som möjligt!
Vi har samtidigt, precis som andra myndigheter, ett uppdrag att minska bidragsbrott och felaktiga utbetalningar av våra välfärdspengar. Den som inte har rätt till studiestöd ska slippa att bli skuldsatt och få återkrav på de pengar hen inte hade rätt till.
Det är därför viktigt att vi får rätt uppgifter i rätt tid för att
- studiestöd ska kunna betalas ut i tid
- förhindra att studiestöd betalas ut felaktigt, till exempel efter ett avbrott.
Tillsammans kan vi göra studier möjligt!
Vilka skolor är övriga eftergymnasiala skolor?
Informationen på den här sidan och i handböckerna riktar sig till både yrkeshögskolor och övriga eftergymnasiala skolor. Det finns några skolor i Sverige som har eftergymnasiala utbildningar men som inte klassificeras som någon av de vanligaste skolformerna. Det är följande skolor:
- MSB Sandö
- MSB Revinge
- Entry Point North
- Flygteoriskolan Barkarby
- OSM Aviation Academy
- Naprapathögskolan AB
- Waldorflärarhögskolan
- Prästseminariet
- Skandinaviska Kiropraktorhögskolan
- Stiftelsen Rudolf Steinerhögskolan
- Svenska Kyrkans Utbildningsinstitut
Så lämnar du uppgifter till CSN
Du lämnar uppgift om era olika utbildningar och om era studerande i Mina tjänster. Mina tjänster består av två delar:
Studietider och utbildningar
Här rapporterar du in utbildningarnas studietider, samt skol- och kontaktuppgifter. Uppgifter om skolans utbildningar får vi vanligtvis från Myndigheten för yrkeshögskolan. Vi visar dessa uppgifter i Mina sidor när studerande ansöker om studiestöd.
Studeranderapportering
Här rapporterar du in uppgifter om era studerande. Uppgifterna som du rapporterar har betydelse för den studerandes rätt till studiestöd.
Behörighet till Mina tjänster
Alla som ska rapportera i Mina tjänster behöver ha en behörighet. Behörigheten är personlig och du får inte låna ut den till någon annan. Det är därför viktigt att skolan meddelar CSN om ni har personal som börjar eller slutar.
Det är olika behörigheter för att rapportera studietider och utbildningar och studerande. Du kan ha behörighet till en av tjänsterna eller till båda. Här kan du läsa om hur du får behörighet till tjänsterna Studietider och utbildningar och Studeranderapportering.
Användarnamn och lösenord till Mina tjänster
När du har fått behörighet till Mina tjänster kommer du att få ett användarnamn och ett engångslösenord.
Användarnamnet får du i ett brev och engångslösenordet kommer några dagar senare i ett mejl. Första gången du loggar in i Mina tjänster måste du byta engångslösenordet till ett nytt lösenord som du skapar själv.
Handböcker yrkeshögskola och övriga eftergymnasiala skolor
Dessa handböcker ska användas av yrkeshögskolor och övriga eftergymnasiala skolor.
Kontakta oss
Om något går fel eller om du får problem kan du ringa oss. För att du ska få rätt hjälp med en gång har vi olika kontaktvägar för olika typer av frågor. Här kan du se vilka frågor vi svarar på i partnertelefonen och i vilka fall du ska vända dig direkt till skolans kontaktperson på CSN.