2024-11-28
Räntan på studielån 2025 beslutad
Regeringen har nu beslutat om räntan på studielån för 2025. Den nya räntan blir 1,981 procent.
Räntan på studielån ändras årligen, och i slutet av varje år fastställer regeringen räntan på studielånet för nästa år. Räntan beräknas utifrån statens upplåningskostnad de senaste tre åren samt ett påslag för att täcka kreditförlusterna inom studiestödet. Räntan subventioneras sedan med 30 procent. Regeringen har nu beslutat om studielåneräntan för 2025, vilket blir 1,981 procent. De senaste tre årens räntehöjningar i samhället gör att studielåneräntan också höjs.
– Räntan på studielånen börjar gå tillbaka till lite mer normala nivåer. Man ska ha med sig att vi kommer från en period med rekordlåg ränta. Sannolikt kommer räntan att stiga något även under 2026 för att sedan vända neråt igen. Det förutsätter dock att statens upplåningskostnader fortsätter att gå nedåt, säger Patric Peippo, utredare på CSN.
Ökade kostnaden kan variera
För dig som betalar tillbaka på ditt lån innebär räntehöjningen att du kommer att betala tillbaka en något högre summa på ditt studielån under 2025.
– Hur mycket du ska betala beror på flera saker, så som din skuldstorlek, din återbetalningstid och räntan för året. Dessutom är återbetalningen konstruerad så att årsbeloppet ska räknas upp något för att följa inflationsutvecklingen. Om vi tar ett exempel med en person som hade ca 230 000 kronor i skuld 2024 och 15 år kvar att betala lånet på ökar kostnaden med 89 kronor mer per månad under 2025 jämfört med året innan. Tänk på att det du förväntas betala under året beror på hur just din situation ser ut, säger Patric Peippo.
Ett tryggt lån
Även om räntan höjs är studielånet ett bra och tryggt lån.
– Studielånet är fortsatt ett av de mest fördelaktiga lånen du kan ta. Lånet kommer med flera trygghetsregler och det finns till för alla som behöver hjälp att finansiera sina studier. Studielåneräntan är jämförelsevis fortsatt låg och CSN har inget vinstintresse, säger Patric Peippo.
Att studielåneräntan går upp när alla andra räntor går ner beror på hur räntan beräknas.
– Studielåneräntan baseras delvis på ett genomsnitt av de tre senaste årens kostnader för staten. Eftersom vi kommer från en period med högre kostnader för staten påverkar det fortfarande räntan på studielån. Genomsnittsberäkningen gör att studielåneräntan inte förändras lika hastigt som andra räntor i samhället. Det är bra när övriga räntor går upp, men effekten blir också att nedgången fördröjs, säger Patric Peippo
Se filmen där Patric Peippo förklarar räntehöjningen och vad den innebär.
Hur fungerar studielånet?
Är du nyfiken på hur studielånet fungerar? Hör Patric Peippo förklara vad som är speciellt med studielånet och varför det skiljer sig mot andra lån.
Frågor och svar om räntehöjningen
Hur påverkar det här mig som studerar?
En högre ränta innebär att studenternas skulder ökar, eftersom räntan börjar löpa från första utbetalningsdagen. Storleken på studiemedlen påverkas inte av räntehöjningen, däremot påverkar räntan hur mycket du ska betala tillbaka. För de allra flesta studerande med studiemedel börjar återbetalningen av lånen när studierna är avslutade.
Jag har tagit studielån innan räntan höjs, gäller räntehöjningen mig?
Räntehöjningen gäller alla som har studielån som är tagna efter 1988.
Lån som är tagna innan 1989 har ingen ränta utan räknas upp med ett så kallat regleringstal i stället. De lånen påverkas inte av den här räntehöjningen. Du kan läsa mer om detta här.
Vad händer om jag får svårt att betala tillbaka studielånet?
Om du har svårt att betala på ditt lån på grund av att du har låg inkomst eller att du har synnerliga skäl, kan du ansöka om att få betala mindre under en period. Det kallas för nedsättning.
Här kan du läsa mer om nedsättning av studielånet.
Jag vill betala av mitt lån helt innan räntan höjs. Hur gör jag?
Om du vill betala av ditt studielån ska du ringa eller mejla till oss och meddela när du vill göra inbetalningen. Då räknar vi ut räntan fram till dess så att du vet exakt vilken summa du ska betala.
Det kostar inget extra att slutbetala lånet.
Hur mycket dyrare blir det?
Det varierar utifrån hur din skuld ser ut. Varje år får du ett årsbelopp från CSN som visar hur mycket du ska betala under året. Årsbeloppet beräknas med hänsyn till:
- Din skuldstorlek
- Din återbetalningstid
- Ett uppräkningstal – årsbeloppet ska räknas upp något varje år för att följa inflationsutvecklingen.
- Räntan - kostnaden för lånet. Räntan beräknas på din totala skuld.
Årsbeloppet för 2025 kan som lägst bli 8 820 kronor. Du måste dessutom betala en expeditionsavgift på 150 kronor per år.
Här kan du läsa mer om hur ditt årsbelopp räknas ut.
Nedan finns ett exempel på hur årsbeloppet blir och hur räntan påverkar. Exemplet baseras på en skuld som uppgick till ca 230 000 kronor vid ingången av 2024 och en kvarvarande återbetalningstid om 15 år.
År | Ränta | Årsbelopp |
---|---|---|
2024 | 1,23 % | 12 936 kr |
2025 | 1,981 % | 13 998 kr |
Under 2024 betalar kunden 1 078 kr per månad. Under 2025 blir det i stället 1 167 kr. Det innebär att det blir 89 kr mer i månaden att betala under 2025 jämfört med 2024 och en del av detta högre belopp beror på räntehöjningen.
Observera att det endast är ett exempel och att det kan se annorlunda ut i just ditt fall.
Hur tas beslutet om räntan?
Det är regeringen som årligen beslutar vad räntan på studielån ska vara. Beslutet fattas efter förslag från Riksgälden och CSN. Riksgälden lämnar förslag för den delen av räntan som avser statens upplåningskostnad. Den baseras på alla räntesatser på statsobligationer och statsskuldväxlar, med undantag för tremånaders statsskuldväxlar som givits ut under perioden november tre år bakåt i tiden till och med oktober innevarande år. CSN lämnar förslag på den delen av räntan som avser påslaget för kreditförluster inom studiestödet. Även om CSN årligen lämnar förslag till regeringen förväntas påslaget vara relativt konstant under överskådlig tid. Räntesatsen sätts därefter ned med 30 procent för att motsvara avdragsrätten för kapitalkostnader i skattesystemet och avrundas till tre decimaler.
Utifrån förslag från Riksgälden och CSN har regeringen den 28 november 2024 fastställt räntan till 1,981 procent för 2025.