Antal veckor med studiemedel
Det finns en gräns för hur länge du kan få studiemedel. Vi mäter det i veckor med heltidsstudier. Hur många veckor du kan få studiemedel beror bland annat på om du studerar på eftergymnasial-, gymnasie- eller grundskolenivå.
Så länge kan du få studiemedel på olika nivåer
Det totala antalet veckor du har att söka studiemedel gäller både bidrag och studielån. Det innebär att även om du inte tar lån för alla veckor, utan bara tar bidraget, så räknas veckorna som använda.
Välj nivån du ska studera på för att se hur många veckor du kan få studiemedel och vilka regler som gäller.
Se hur många veckor du har använt
I Mina sidor kan du se hur många veckor med studiemedel som du har använt på de olika nivåerna, och hur många veckor du har kvar.
Färre veckor med lån från det år du fyller 51
Samma år som du fyller 51 år startar en nedtrappning, du kan inte längre låna under lika många veckor som tidigare. Du kan få bidrag till och med det år du fyller 60 år.
Fler veckor i vissa fall
I vissa fall kan vi godkänna studiemedel för fler veckor. Det kan vi göra om du har synnerliga eller särskilda skäl.
Ett synnerligt skäl kan vara att du som studerande försenats i dina studier på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning. Det kan också handla om att du behövt byta studieinriktning på grund av sjukdom eller skada.
Om du är över 40 år kan vi pröva särskilda skäl. Ett sådant skäl kan vara att du har ett behov av att förnya eller bredda din tidigare utbildning för att få eller behålla ett arbete.
En prövning av synnerliga och särskilda skäl är restriktiv. Det innebär att det är svårt att få studiemedel för fler veckor. Skälen du anger ska beskrivas utförligt och vara tydligt kopplade till behovet av fler veckor med studiemedel. Tänk på att du även behöver skicka in underlag som visar att du har synnerliga eller särskilda skäl. Läs mer om de olika prövningarna nedan.
Veckor som inte räknas
I vissa fall räknar vi inte veckor med studiemedel som använda. Det gäller i de här fallen:
- Om du varit sjuk och inte kunnat studera kan vi räkna bort de veckorna. För att vi ska kunna göra det måste du ha sjukanmält dig hos Försäkringskassan och fått din sjukperiod godkänd av dem.
- Om du varit hemma för vård av barn eller en närstående kan vi räkna bort de veckorna. Då måste du ha anmält det till CSN.
- Om du har fått ett återkrav på studiemedel på grund av att du gjort ett avbrott eller ändrat studieomfattning, kan vi räkna bort de veckor som återkravet omfattar.
Läs mer om villkoren här:
Spara veckor
Det går att få studiemedlen att räcka under en längre tid. Du kan spara veckor. Det innebär att du sprider ut veckorna med studiemedel under längre tid.