Gymnasiestudier utanför Sverige – studiehjälp för dig under 20 år
Du kan ansöka om studiehjälp från CSN när du ska läsa på gymnasiet eller annan utbildning på gymnasienivå utanför Sverige. Det finns flera olika bidrag i studiehjälpen, bland annat studiebidrag. Här hittar du information om de olika bidragen, hur du ansöker och vad du behöver tänka på.
Innehåll
- Studera utanför Sverige med studiehjälp
- Hur påverkas studiehjälpen av brexit?
- Förälder i EU/EES-land eller i Schweiz
- Se hur mycket pengar du kan få
- Krav och villkor
- Ansökan och studieintyg
- När kommer pengarna?
- Om du har ogiltig frånvaro eller avbryter studierna
- För din vårdnadshavare
- När du fyller 18 år
- Frågor och svar
Studera utanför Sverige med studiehjälp
När du ska läsa på gymnasiet eller annan utbildning på gymnasienivå utanför Sverige kan du ansöka om studiehjälp av CSN. Studiehjälp kan du få till och med första halvåret det år du fyller 20. Är du äldre än 20 år? Ansök i stället om studiemedel.
Olika bidrag i studiehjälpen
Studiehjälpen för studier utanför Sverige består av studiebidrag, inackorderingstillägg, extra tillägg och bidrag för dagliga resor.
Hur påverkas studiehjälpen av brexit?
EU och Storbritannien har tagit fram ett utträdesavtal som gäller från den 1 februari 2020, då Storbritannien lämnade EU, till och med den 31 december 2020. För studiehjälpens del innebär utträdesavtalet följande:
Du som har börjat studera i Storbritannien med studiehjälp från CSN före den 1 januari 2021 har fortsatt rätt till studiehjälp i Storbritannien, som om Storbritannien var ett EU-land, så länge du uppfyller de övriga villkoren för att få studiehjälp.
Om du börjar studera i Storbritannien efter den 31 december 2020 kommer CSN att pröva din rätt till studiehjälp utifrån att Storbritannien är ett land utanför EU/EES och Schweiz.
Förälder i EU/EES-land eller i Schweiz
Har du en förälder som bor, arbetar eller har pension i ett annat EU/EES-land eller i Schweiz? Då kan din familj omfattas av regler för samordning av EU-familjeförmåner. Reglerna innebär att det kan vara Försäkringskassan som ska betala ut ditt studiebidrag. Om du har en förälder som bor, arbetar eller har pension i Storbritannien kan ni även efter brexit omfattas av dessa regler.
Se hur mycket pengar du kan få
Studiebidraget är 1 250 kronor i månaden. Du kan få det för alla månader du studerar på heltid. Om du studerat ett visst antal dagar under terminen, så får du en extra utbetalning.
Det kan hända att du får en halv utbetalning i början eller slutet av terminen. Det beror på att CSN räknar din studietid i 15-dagarsperioder.
Belopp för övriga bidrag
Beloppen för de övriga bidragen beror på hur stora behov du har.
1. Förbered din ansökan
2. Ansök
Ansök om studiebidrag på blanketten "Ansökan om studiehjälp för studier utanför Sverige" och skicka in den till CSN. Adressen står på blanketten. För läsåret 2024/2025 ska din ansökan ha kommit in till oss senast den 30 juni 2025.
Fyll i blanketterna noggrant. Det är ditt ansvar att se till så att uppgifterna är korrekta.
3. Kontrollera ditt beslut och be din skola fylla i studieintyget
När du har ansökt och fått ditt beslut behöver du kontrollera att allt stämmer. Annars ska du kontakta oss.
Om allt stämmer så måste din skola fylla i och stämpla studieintyget du fick tillsammans med beslutet. Det ska skolan göra varje ny termin för att intyga att du börjat studera. Skicka sedan studieintyget till oss för att få pengar.
Tänk på att skolan kan skriva under och stämpla studieintyget tidigast den första dagen på terminen som intyget gäller.
4. Skicka studieintyget till CSN
Skicka intyget till CSN Postservice, 751 76 Uppsala.
Studieintyget ska ha kommit in till CSN senast den 30 juni det läsår intyget gäller för.
När kommer pengarna?
Bidragen betalas vanligtvis ut den sista vardagen i månaden. Den här månadens sista vardag är fredag 29 november.
När du studerar utanför Sverige måste du ansöka om studiehjälp. Du kan därför få dina utbetalningar vid andra datum. Det beror på att du först måste få ett beslut och sen skicka in ett studieintyg från din skola innan vi kan betala ut dina pengar. Studieintyget som skolan ska stämpla och skriva under får du tillsammans med ditt beslut.
Se utbetalningar på Mina sidor
Du som studerar och du som är betalningsmottagare för en omyndig studerande kan se utbetalningar på Mina sidor.
De utbetalningar du kan se är de vi har tagit beslut om. Om du inte kan se någon utbetalning kan det bero på att vi inte hunnit ta ett beslut än.
Om du har ogiltig frånvaro eller avbryter studierna
Om du är borta från skolan utan giltig anledning, räknas det som ogiltig frånvaro (skolk). Du kan då bli av med studiebidraget.
Om vi hinner betala ut pengar du inte hade rätt till, kan du få ett återkrav. Det betyder att du eller din vårdnadshavare måste betala tillbaka de pengarna.
Anmäl till CSN om du avbryter studierna, så slipper du få återkrav.
För din vårdnadshavare
Är du vårdnadshavare eller god man för ett barn som studerar på gymnasiet utanför Sverige? Fram tills barnet fyller 18 år, är det vårdnadshavaren som får studiebidraget.
Om du har ett svenskt bankkonto som du vill ha pengarna insatta på så anmäler du det till Swedbank. Vi betalar sedan ut studiestödet dit.
Bra att veta
- Om ditt barn skolkar från gymnasiet så kan det även påverka bidrag från andra myndigheter, till exempel Försäkringskassan.
- Om ni är två vårdnadshavare kan ni ändra betalningsmottagare eller dela upp bidraget mellan er.
- När barnet fyller 18 blir hen återbetalningsskyldig. Det betyder att det då är barnet som behöver betala tillbaka pengar som betalats ut felaktigt, till exempel på grund av skolk.
- Tänk på att ordna med barnets bankkonto innan 18-årsdagen och att anmäla det.
När du fyller 18 år
Anmäl konto för utbetalning
När du blir myndig så kommer du att få pengarna i stället för din vårdnadshavare. Om du har ett svenskt bankkonto som du vill ha pengarna insatta på så anmäler du det till Swedbank. Vi betalar sedan ut studiestödet dit.
Om du inte kan öppna ett svenskt bankkonto kan du få pengarna insatta på ditt utländska konto. Anmäl ditt utländska konto till CSN.
Kontakta oss för mer information
Du kan bli återbetalningsskyldig
Om du skolkar och ändå får pengar utbetalda är det även du som är återbetalningsskyldig när du är myndig. Det innebär att det är du som är skyldig att betala eventuella återkrav.