2024-09-25
Attityden till studielån påverkar valet att studera
Är du för eller emot studielån? Det kan påverka om du börjar studera vidare efter gymnasiet. En ny studie från bland annat CSN visar att attityden till studielån kan påverka huruvida du börjar studera eller inte, och att föräldrarnas råd spelar roll – i början.
Under hösten 2019 fick gymnasieungdomar i årskurs tre berätta om sina studieplaner i en enkät. Resultatet visade att 61 procent planerade för högskolestudier. En ny studie från CSN, Universitets- och högskolerådet, statistikmyndigheten SCB och Universitetskanslersämbetet visar att 65 procent av de som planerade för högskolestudier också fullföljde sina planer inom tre år.
– Generellt ser vi att viljan att studera vidare är stor och att många följer sina planer. Fler än de som hade planer att börja studera började till slut. Räknas yrkeshögskola och komvux in var det över 80 procent som studerade vidare. Många ungdomar har också redan i gymnasiet en viss koll på sin kommande studiefinansiering, säger Peter Engberg, analytiker på CSN som arbetat med studien.
Inställningen till studielån påverkar
Attityden till studielån visade sig vara en faktor som bidrar till huruvida ungdomarna var villiga att studera vidare efter gymnasiet eller inte. De som var positiva till att ta lån för att studera började göra det i högre utsträckning än tvärtom. Dessa hade också oftare högskolebehörighet och högre betyg.
– Många är positivt inställda till att ta lån för att finansiera sina studier. Nästan dubbelt så många som var positiva till studielån började att studera efter gymnasiet. Vi ser också att många som var negativa till studielån ändå tar lån. Det beror troligen till största delen på att åren går och att behovet av studielån då ökar, säger Peter Engberg.
Tidigare studier visar också att föräldrarnas utbildningsnivå är en starkt bidragande faktor till attityden mot studielån.
– De med föräldrar med eftergymnasial utbildning är mer positiva till att ta lån, och de tar också lån i högre utsträckning än de med föräldrar med lägre utbildningsnivå. Föräldrarnas utbildningsnivå spelar en stor roll för både viljan att studera vidare och för valet att ta lån, säger Peter Engberg.
Föräldrarnas råd viktiga – ett tag
Föräldrarnas råd om man ska ta studielån eller inte påverkade gymnasieungdomarnas val. 90 procent av de som fick rådet av sina föräldrar att ta studielån gjorde det, och de med föräldrar som blev avrådda gjorde det i betydligt lägre utsträckning. Men inställningen till studielån förändras över tid. Ju äldre ungdomarna blev, desto fler tog lån, oavsett råd. 70 procent av de som blev avrådda att ta studielån gjorde det ändå till slut. Föräldrarnas avrådan tycks få mindre betydelse med tiden.
– Det är sannolikt att många bor kvar hemma en tid efter gymnasiet och har en del kostnader täckta. Då behöver man oftast inte lika stora inkomster som när man flyttat hemifrån, avslutar Peter Engberg.
Digitalt seminarium om studien
Den 10 oktober klockan 09:00 arrangerar CSN, Universitets- och högskolerådet, statistikmyndigheten SCB och Universitetskanslersämbetet ett digitalt seminarium om rapporten. För att se seminariet klickar du på denna länk.
https://sv-se.eu.invajo.com/event/universitetskanslersambetet/frukostseminarium10oktober
Rapporten Vägen till högskolestudier - ungdomars perspektiv och val hittar du på denna länk.
Mer information
Mer information om rapporten lämnas gärna av:
Peter Engberg
Analytiker
060 - 18 62 69
CSN:s presstjänst
Stefan Tärnhuvud
Pressekreterare
073 18 16 004
pressekreterare@csn.se