2023-07-06
Erik, 37, byter bana: ”Aldrig för sent att välja en ny karriär”
Allt fler människor väljer att studera senare i livet med studiemedel från CSN. Erik Karlsson, 37, i Sundsvall har efter cirka 13 år inom läraryrket valt att byta bana helt. I september börjar han studera på distans inom IT på en yrkeshögskola i Göteborg.
‑ Målet är att bli en fullfjädrad frontendutvecklare och landa i ett jobb som jag kommer trivas med och har roligt på, säger Erik Karlsson.
Intresset att utbilda sig mitt i - eller senare i livet har ökat enormt. Under de senaste fem åren har antalet studerande med studiemedel som är 35 år eller äldre ökat med nära 60 procent. Från över 60 000 studerande 2018 till cirka 100 000 förra året.
Erik Karlsson bor tillsammans med sin fru och deras två barn i en villa utanför Sundsvall. Han utbildade sig till grundskolelärare år 2009 och har sedan dess arbetat inom skolvärlden, främst som musiklärare. Förra året kom känslan av att han ville testa något nytt och hitta ett heltidsjobb som kändes spännande.
‑ Det är ju aldrig för sent att välja en ny karriär. Är man tillräckligt intresserad av något så går det bara man vill, säger Erik Karlsson.
Erik berättar att han alltid har varit en kreativ person. ”Jag läste också media i gymnasiet. Det kan man väl kanske ha lite nytta av när det kommer till frontendutveckling också,” säger han.
De senaste åren har Erik Karlssons intresse för IT och teknik växt sig allt starkare. Framför allt när han under två år var elevassistent på det tekniskt inriktade NTI-gymnasiet. I december förra året tog han efter några veckors funderande beslutet att säga upp sig från sin halvtidstjänst på en skola i Sundsvall.
Tanken att börja studera igen tog ett tag att vänja sig vid, både för honom och hans fru, eftersom det skulle påverka familjens vardag framöver. Dem landade sedan i att det var värt det.
‑ Det var ett självklart beslut ändå. Jag kände mig klar med skolvärlden och ville prova något nytt och jag har en stöttande fru som tycker att jag ska göra det jag känner för, säger han.
Distansstudier gjorde det möjligt
Men något som var avgörande för att det skulle vara möjligt var att studierna skulle ske på distans, berättar han.
‑ Jag hade inte sökt något annars. Och det är så bra att det finns kortare utbildningar, det känns lagom med två år. Det underlättade också för att kunna ta klivet, säger han.
Majoriteten av de som är 35 år eller äldre och studerar med studiemedel är kvinnor, däremot har antalet män ökat mer jämfört med antalet kvinnor de senaste fem åren. Sofia Lennerth, analytiker på CSN, tror att trenden att allt fler som är 35 år eller äldre studerar kommer hålla i sig.
‑ Fler och fler vill inte jobba inom samma yrke i 40-års tid, utan vill variera sig under sitt arbetsliv. Med tanke på det, att pensionsåldrarna ökar och att CSN nu också har höjt åldersgränsen så tror jag att det välkomnar in fler äldre in i studiemedelssystemet, säger Sofia Lennerth.
Kan vara ett stort steg att ta
Att börja studera senare i livet är kanske inte ett enkelt steg att ta. Man kanske har familj och barn eller så tycker man att det blir en för stor ekonomisk skillnad att byta ut lön mot studiestöd. Men det var inget som stoppade Erik Karlsson.
‑ Det är ju nästan tack vare att CSN finns som jag kan tänka i de här banorna. Det hade ju inte gått annars. Man är inte för gammal för att läsa på om saker och ting, det här blir ju också en påbyggnad på det jag kan, säger han.
Erik gillar att fixa med olika tekniska lösningar. Han kan bland annat styra mycket i hemmet på sin surfplatta; tända och släcka lampor och följa hur familjens elförbrukning ser ut.
I januari började Erik Karlsson läsa webbutveckling och programmering på komvux. Kurser som krävdes för att han skulle kunna söka de utbildningar han kunde tänka sig att gå.
‑ Målet är att bli en fullfjädrad frontendutvecklare och landa i ett jobb som jag kommer trivas med och har roligt på. Jag blev också varm i kläderna när jag pluggade under vårterminen, säger han.
Kom in på sitt förstahandsval
Därefter sökte Erik flera distansutbildningar med inriktningen frontendutveckling på olika yrkeshögskolor i Sverige. I dagarna fick han beskedet – han kom in på sitt förstahandsval i Göteborg.
‑ Det känns väldigt hoppfullt och spännande, jag ser framemot att komma i gång med första kursen och träffa mina nya kurskamrater. Det kommer ju mestadels vara digitalt, men vi har också några fysiska träffar.
Smidigt med studiemedel
Bland alla studerande med studiemedel som är 35 år eller äldre tar drygt 6 av 10 lån. Erik har sökt omställningsstudiestödet men kommer att ta studiemedel med både bidrag och lån om han inte får det beviljat. Det är inget som skrämmer honom.
‑ Jag återbetalar ju fortfarande lånet jag tog 2009, det ska bara göras. När jag sedan förhoppningsvis landar i ett jobb inom IT så läggs det lånet bara på. Det är så behändigt, det sker ju automatiskt, säger Erik Karlsson.
Personer som är 35 år eller äldre och som studerar med studiemedel
- Antalet studerande med studiemedel som är 35 år eller äldre har ökat med nära 60 procent mellan åren 2018 och 2022. Från över 60 000 studerande till cirka 100 000.
- Andelen kvinnor är nästan dubbelt så stor som andelen män. Däremot så har antalet män ökat med 64 procent från 2018 till 2022, medan antalet kvinnor ökat med 52 procent.
- Majoriteten av de som studerar läser på högskola eller universitet, däremot är åldersgruppen 35 år och äldre den vanligaste bland de som studerar på komvux, följt av yrkeshögskolor.
- Det populäraste är att läsa gymnasie- eller grundskolekurser, fristående kurser eller utbildningar inom ekonomi/försäljning och hälso-/sjukvård.
- Drygt 6 av 10 tar lån. Det är mer vanligt att män tar lån jämfört med kvinnor.
- Trots att äldre studerande oftast har högre utgifter än yngre, med till exempel boende och familj, är det bara drygt 4 av 10 studerande som tar tilläggslån.