2023-02-03
Andreas var först att söka omställningsstudiestöd – nu pluggar han för en ny framtid
”I mitt fall, så tror inte jag att jag var mogen att studera på högskola direkt efter studenten. Så för mig är det här fantastiskt, att kunna göra det jag har tänkt i många år men inte har vågat”, säger Andreas Lundin.
Vägen till drömyrket behöver inte vara spikrak. Det vet 37-årige Andreas Lundin som var först ut att söka omställningsstudiestödet. I december fick han det positiva besked som han hoppats så innerligt på.
– Det känns fantastiskt, jag hade inte räknat med att vara först men som vinnarskalle känns det extra roligt. Jag var väl förberedd när jag satt där vid datorn och fick in min ansökan några minuter efter midnatt när tjänsten öppnade. Den här chansen ville jag inte missa, säger Andreas Lundin med ett stort leende.
Andreas Lundin har många strängar på sin lyra – han är skådespelare på hobbynivå, gammal friidrottare och har i olika chefsroller arbetat med försäljning under sitt yrkesliv. Dessutom är Andreas Lundin äldst i en syskonskara med åtta barn – en erfarenhet som han haft nytta av i många sammanhang.
– Jag drog ett lass som äldst i gänget och visst var det bitvis livligt med sju småsyskon, alla med olika personligheter. Jag blev bra på att medla och hålla ordning, säger Andreas Lundin.
Som ung tonåring fick Andreas Lundin en mindre roll i tv-serien Nya tider som då gick på TV4. Det blev en spännande erfarenhet och ett möte med en helt ny värld.
– Jag hade lite tur som såg en annons och sökte och fick provfilma. Jag var väldigt orädd som ung och tyckte det var kul att prova något nytt. Efter det blev det några reklamjobb och statistroller men jag hade ingen i min omgivning som kunde branschen så det blev inte så mycket mer då. Det var först många år senare som skådespelarkarriären tog lite fart, säger Andreas Lundin.
Istället skiftade Andreas Lundin fokus och växlade upp sin friidrottssatsning under gymnasiet där han pluggade samhällsprogrammet med inriktning på specialidrott. Han bytte sprint mot 800 meter.
– Jag var aktiv i Turebergs friidrottsklubb i Sollentuna där jag växte upp och fick också tidigt möjlighet att träna yngre barn. Den erfarenheten och min roll som äldst i en stor syskonskara gav mig sedan chansen att tidigt i karriären få chefspositioner, det har jag inte reflekterat över förrän på senare tid, säger han.
Efter studenten började Andreas Lundin att plugga till pilot på högskolan men han kände snabbt att det inte var rätt för honom. Efter tre månader valde Andreas Lundin att avsluta sina studier.
– Jag hade inte mognat i vad jag egentligen ville göra. Jag kände inte att jag var redo att investera i en utbildning. Det var första och enda gången som jag tagit lån via CSN.
”Hela den här grejen med omställningsstudiestödet känns ju väldigt häftigt. Jag hoppas att det om några år kanske är någon som är äldre än mig som läst den här artikeln och känner att det faktiskt går att byta riktning och plugga. En tröskel för många är att man är för gammal, kommer man över den inser man att det faktiskt finns möjligheter att förändra sin situation, oavsett om man får stödet eller ej”, säger Andreas Lundin.
Flera av hans vänner stack ut i världen och reste och jobbade, få av dem valde att studera direkt efter gymnasiet. Andreas Lundin kände sig vilsen och stressad – vad skulle han satsa på?
– Jag kände att jag behövde en paus och ville göra något helt annat. Jag och några vänner drog till Ålesund i Norge för att rensa fisk med ambitionen att kunna spara pengar.
Men fiskelyckan uteblev – vädret gjorde att fiskebåtarna vände tillbaka till hamnen med liten fångst. Andreas Lundin fick tänka om och lånade pengar av sin mormor och morfar för att klara sig. Han sökte andra jobb och fick snabbt napp.
– Jag fick jobb i en klädbutik och på kort tid blev jag butikschef och fick öppna en helt ny butik. Min chef trodde på mig, det var en härlig känsla som 20-åring. Jag trivdes med livet och njöt av att livsstilen bland bergen men resan till Norge hade ju ett högre syfte – att spara pengar och det gick mycket pengar när jag reste hem, säger Andreas Lundin.
I fyra år bodde Andreas Lundin i Norge men till slut blev hans hemlängtan för stor. Han flyttade hem till Stockholm och ett nytt kapitel tog fart. Som 25-åring med nya erfarenheter i ryggsäcken fick Andreas Lundin olika chefsjobb inom försäljningsbranschen. Men kvar inom honom fanns en gnagande känsla av att han egentligen ville något annat.
– Min mormor som är 82 år, har alltid sagt: ”Du är duktig som person, driven och folk gillar dig. Men du behöver fokusera för jag vet att du kan bli bäst på det du tar dig an. Man kan inte bli bäst på allt samtidigt.” Förut blev jag irriterad, även om hon sa det på ett varmt sätt. Med åren har jag insett att hon har rätt, säger Andreas och fortsätter:
– Vad ville jag egentligen? Jag började märka att jag hamnade i chefspositioner, nu när jag tänker på det handlade det nog mycket om att det var min trygghet – det var det jag hade gjort tidigare och kände till. Det var kanske inte det jag var bäst på men jag var mest bekväm med att leda människor, säger Andreas Lundin.
För tre år sedan, strax innan pandemin slog till, fick Andreas Lundin ett telefonsamtal som väckte liv i den insomnade skådespelarkarriären.
– Jag blev inbjuden till en casting och gick dit utan några förväntningar och det gick vägen. Jag fick en biroll i TV4-satsningen Drottningarna och efter det rullade det på. Det blev ett slags erkännande och en rivstart för ”Liam Lundin”, jag använder mitt mellannamn när jag skådespelar, säger Andreas Lundin.
Samtidigt som karriären tog fart fortsatte han att arbeta inom CRM (Customer Relationship Management), bland annat som ansvarig för delar av kundresan på ATG och inom Bonnierkoncernen.
– Det gick bra att kombinera med jobbet och jag har deltagit i ett trettiotal produktioner. I Young Royals spelade jag gympalärare och där hade jag nytta av min friidrottsbakgrund. Jag var också med i Sound of Music på Stadsteatern, en tung referens som öppnade dörrar, säger Andreas Lundin.
”Det är skönt att kunna studera utan att behöva ha ett extrajobb, yrkesutbildningar startas ju för att det finns en efterfrågan. Redan nu hör arbetsgivare av sig via Linkedin och är intresserade av min nya kompetens, säger Andreas Lundin.
Enformighet och en förutsägbar vardag är inget för Andreas Lundin – tillvaron får inte bli tråkig. Genom åren har han alltid haft en vilja att satsa på något fullt ut, utan att riktigt hitta sin grej. När han förra våren hörde han talas om omställningsstudiestödet hajade han till.
– Jag kände att stödet var som gjort för mig, jag var i rätt ålder och skulle kunna studera utan att bli av med all min inkomst. Just ekonomin har varit ett stort hinder i tankarna innan. Det var som att polletten trillade ner.
Andreas läste på och följde uppdateringarna kring omställningsstudiestödet på CSN.se. När han hittade tvååriga yrkesutbildningen Growth management på Nackademin i Solna, föll en viktig pusselbit på plats.
– Det är en utbildning i digital marknadsföring med fokus på tillväxtmarknadsföring och jag insåg att det var ”now or never” – det kändes som en skänk från ovan – plötsligt fanns ett omställningsstudiestöd för personer som vill byta inriktning. Tänk att kunna gå in i studier utan att behöva förändra sin livsstil, i min ålder är jag inte lika motiverad att jobba helger och kvällar, nu är jag mer bekväm och vill inte göra avkall utan att veta vad det renderar i.
I september förra året började Andreas Lundin utbildningen och finansierade sin första termin genom skådespeleriet. I december kom beskedet som han väntat och hoppats på – han blev beviljad omställningsstudiestöd för sina studier.
– Jag har aldrig varit så motiverad att studera som nu. Nu finns en mognad och skulle jag leva om livet skulle jag inte förändra särskilt mycket. För mig har studier alltid handlat om en investering och då behöver man veta målet och det har jag aldrig känt tidigare. Nu känner jag riktningen, syftet och anledningen till varför jag vill studera.
Att han söker sig till en föränderlig bransch i ständig utveckling som kräver ett framåtlutat förhållningssätt ser Andreas Lundin som en härlig utmaning.
– Då blir det mer upp till mig att jobba mig framåt, för mig blir det en drivkraft i sig, säger Andreas Lundin.
Andreas Lundins nya riktning i yrkeslivet väcker nyfikenhet och känslor i omgivningen.
– Jag har blivit lite av en ambassadör för det här och det känns kul, min förändring sätter igång tankar hos andra och inspirerar. Många har frågor kring omställningsstudiestödet och jag tror att det finns en hel del personer som skulle vilja göra annat.
”Sluta lyssna på omgivningen, lyssna på dig själv, för vad du än tänker eller säger så vet du vet innerst inne, att du har en nyfikenhet du vill stilla eller att du kanske inte är helt nöjd med vardagen. Nu kan man inte gömma sig bakom att det inte finns ekonomiska motiv till att göra en sån här grej för den här satsningen med omställningsstudiestödet är plötsligt möjlig. Framförallt är inte åldern längre något bekymmer för att ställa, jag är ju 37 år och inte purung”, säger Andreas Lundin.
Vad har du för råd till den som är sugen på en ny riktning i yrkeslivet?
– Ta tillfället i akt och våga, jag tror inte att många andra länder ger sina medborgare en sån här chans som omställningsstudiestödet är. Istället för att sitta och gnälla över något man drömmer om kan man våga testa. Jag har respekt för att ekonomin kan bromsa planer på förändring, men faktum är att man kan få upp till 80 procent av sin inkomst med stödet, det i sig är en motivator.
Hur kan man tänka för att faktiskt våga ta steget?
– Istället för att lyssna på andra, lyssna på dig själv. Det är du som styr ditt eget liv, det finns inget facit för vad som är rätt eller fel för dig. Det finns ju väldigt många branscher där det saknas kompetens framöver, det finns många vägar att ta, bara man vågar. Och med det här stödet har man en fantastisk chans att bidra till samhället på ett högre plan, men även som individ – att få utveckla sig själv, säger Andreas Lundin.
Vad har du för förhoppningar med karriären efter din utbildning?
– Jag byter riktning hyfsat sent i livet, och just därför vill jag inte bli en medelmåtta – jag vill bli omtalad och duktig i min roll som digital marketing specialist. Mitt mål är att bli en inspiratör inom digital marknadsföring, och kanske knyta ihop det med mitt skådespeleri på något sätt. Jag kommer vilja vara en av dem som är bäst i branschen och vara ett ansikte utåt för det jag gör. Vem vet, kanske sitter jag i tv-soffor och pratar om digitala trender om något år?, säger Andreas Lundin
Här kan du läsa mer om omställningsstudiestödet