2021-06-07
Förslag om ett nytt offentligt omställningsstudiestöd
Regeringen har föreslagit att ett nytt offentligt omställningsstudiestöd ska införas, som en del i att reformera arbetsmarknaden. Syftet med det nya studiestödet är att stärka arbetstagares ställning på arbetsmarknaden.
Omställningsstudiestödet ska göra det enklare för personer med arbetslivserfarenhet att vidareutbilda sig eller läsa en helt ny utbildning för att stärka sin ställning på arbetsmarknaden.
Ett villkor för att ha rätt till omställningsstudiestöd är enligt förslaget att personen normalt ska ha arbetat under minst åtta av de senaste 14 åren och dessutom minst ett av de senaste två åren. Det ska gå att få omställningsstudiestöd till och med det år man fyller 60 år.
Stödet föreslås motsvara 80 procent av lönen
Bidraget inom omställningsstudiestödet föreslås motsvara 80 procent av personens lön. Det ska kunna kombineras med ett lån upp till nettoinkomsten. Men det finns ett maxbelopp. För bidraget föreslås det vara cirka 20 500 kronor/månad och för lånet cirka 12 300 kronor/månad.
Tiden med omställningsstudiestöd föreslås begränsas till 44 heltidsveckor, det vill säga ungefär ett år. Det ska gå att kombinera jobb och studier, därför finns ingen inkomstgräns (fribelopp). Den som fortsätter arbeta ska dock bara kunna få omställningsstudiestöd för den del av tiden, upp till heltid, då inget arbete bedrivs.
Utbildningar som ger rätt till omställningsstudiestöd
Omställningsstudiestöd föreslås kunna lämnas för alla utbildningar i Sverige som ger rätt till studiemedel, till exempel utbildningar vid komvux, folkhögskola, yrkeshögskola och universitet/högskola. Det ska dessutom kunna lämnas för andra utbildningar i Sverige som en omställningsorganisation har finansierat.
Gäller för studier från och med 2023
Enligt förslaget ska det gå att ansöka om omställningsstudiestöd från och med den 1 oktober 2022, för studier från och med 1 januari 2023.
Den som vill ansöka om omställningsstudiestödet ska enligt förslaget i första hand kontakta den omställningsorganisation som arbetsgivaren har avtal med. Arbetstagare som saknar kollektivavtal ska kunna vända sig till den nya offentliga omställningsorganisationen som Kammarkollegiet enligt förslaget ska inrätta. Där kan personen få vägledning om utbildningar och studiestöd, och ett yttrande till CSN om huruvida utbildningen bedöms stärka personens ställning på arbetsmarknaden. Efter det kan personen göra en ansökan till CSN.
Beslut förväntas komma innan sommaren 2022
Förslaget är lämnat till berörda myndigheter, organisationer och andra intressenter för synpunkter. Efter det kommer regeringen att bearbeta förslaget och lägga fram en proposition till riksdagen. Beslut från riksdagen förväntas, som det ser ut just nu, komma innan sommaren 2022.