Hoppa till innehåll

Jag har fått ett arv eller en gåva. Påverkar det mitt bidrag eller lån?

Arv och gåvor beskattas inte och därför påverkar det inte rätten till studiestöd.

Däremot om du säljer tillgångar som du har ärvt, exempelvis en fastighet eller får utdelning på aktierna du ärvt, då kan det påverka studiestödet. Du får inte ha högre inkomster under ett kalenderhalvår än upp till ett visst belopp (fribelopp) utan att studiestödet påverkas.

Ibland kan du göra en annan fördelning av vinsten. Om du exempelvis sålt en fastighet under det ena kalenderhalvåret kan beskattningen ibland skjutas upp till ett senare inkomstår. Det är Skatteverket som bestämmer om du får skjuta upp beskattningen.

Om du inte meddelar CSN att du har fått en vinst från försäljning av aktier samtidigt som du får studiestöd, kan du senare behöva betala tillbaka pengar som du inte haft rätt till. CSN kontrollerar i efterhand de inkomster du lämnat mot överskottet i inkomstslagen tjänst, näringsverksamhet och kapital i Skatteverkets beslut om slutlig skatt.

Inkomst och fribelopp

Vad räknas som inkomst?

Ikon för publicerad Publicerad: 2019-02-27
Hjälpte den här sidan dig?

Lämna synpunkter

Lämna gärna dina synpunkter på webbplatsen. Observera att vi inte kan svara på din kommentar.

Du kan inte ställa frågor om ditt personliga ärende här, då ska du i stället gå till sidan Kontakta oss.

Om du anger personuppgifter kommer vi att behandla dem enligt dataskyddsförordningen. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

eller