Om studieresultaten inte räcker
Ibland blir det inte som planerat. Saker händer och det kan vara svårt att hinna med studierna. Här kan du läsa om vad du kan göra om dina studieresultat inte räcker för att få studiemedel, studiestartsstöd eller omställningsstudiestöd på nytt.
Om du inte har klarat tillräckligt många poäng eller kurser, så behöver du läsa in det som saknas för att kunna få studiemedel, studiestartsstöd eller omställningsstudiestöd på nytt. I vissa fall kan vi ta hänsyn till särskilda skäl, till exempel om du har varit sjuk.
Det här händer när du ansöker om du inte har tillräckligt med studieresultat
Om du inte har klarat kravet på studieresultat när du ansöker om studiemedel, studiestartsstöd eller omställningsstudiestöd så händer det här:
CSN väntar med att fatta beslut om din ansökan för att se om det kommer in fler studieresultat. Vi skickar ett meddelande till dig om detta.
Om du klarar kravet på studieresultat inom fyra veckor efter studieperiodens start, kan du få studiemedel, studiestartsstöd eller omställningsstudiestöd från studieperiodens start.
Om du har särskilda skäl till varför du inte har klarat kravet på studieresultat kan CSN i vissa fall ta hänsyn till det. Du får då skriva och berätta om dina skäl.
Om du inte klarar kravet på studieresultat och inte har särskilda skäl som vi kan ta hänsyn till, avslår vi din ansökan. När du klarat resultatkravet får du skicka in en ny ansökan. Då kan du som tidigast få studiemedel, studiestartsstöd eller omställningsstudiestöd veckan efter du klarade kravet.
Får jag behålla pengarna?
Är du orolig för att du ska behöva betala tillbaka pengarna om du inte klarar tillräckligt många poäng eller kurser? Det behöver du inte vara. Du får behålla det studiemedel, studiestartsstöd eller omställningsstudiestöd som du redan fått beslut om, även om du inte klarar kravet på studieresultat. Men du måste ha varit registrerad på och läst alla kurser som du har fått studiemedel, studiestartsstöd eller omställningsstudiestöd för. Och om du har lånat pengar så måste du så klart betala tillbaka dem senare, precis som vanligt.
Läsa in studieresultat
Du kan läsa in de poäng eller kurser som du saknar, så att du kan få studiemedel, studiestartsstöd eller omställningsstudiestöd igen. Du behöver inte klara resultatkravet inom samma ämne eller utbildningsform som du läst tidigare. Det innebär att du till exempel kan byta från studier på högskola till komvux för att läsa in det studieresultat som du saknar.
När du har läst in de poäng eller kurser som du saknar, rapporterar skolan det till CSN. Om du studerar utomlands behöver du själv skicka in intyg som visar att du klarat studieresultaten.
Om du har läst in poängen inom fyra veckor efter studieperiodens start, så kan du få studiemedel, studiestartsstöd eller omställningsstudiestöd retroaktivt från studieperiodens start. Om du har läst in poängen efter det får du studiemedel, studiestartsstöd eller omställningsstudiestöd som tidigast från och med veckan efter att du klarade tillräckliga studieresultat.
Tänk på att du inte kan räkna med dessa inlästa poäng nästa gång du ansöker om studiemedel, studiestartsstöd eller omställningsstudiestöd. De här poängen räknas till dina tidigare studieresultat.
Särskilda skäl som vi kan ta hänsyn till
Om du inte klarar kravet på studieresultat kan vi i vissa fall ta hänsyn till särskilda skäl som kan ha påverkat dina studier. Det kan vara personliga skäl eller på grund av allvarliga brister i utbildningen. För att CSN ska kunna ta hänsyn till dina skäl måste det vara omständigheter som du inte har kunnat påverka, de ska ha varit utanför din kontroll. Du måste också skicka med intyg som styrker dina skäl.
Här ser du exempel på personliga skäl som vi kan ta hänsyn till:
- Du har en funktionsnedsättning som du inte kände till sedan tidigare.
- Du eller en nära anhörig har varit sjuk (som nära anhörig räknas föräldrar, man, fru, sambo, syskon eller barn).
- Nära anhörigs dödsfall.
- Andra omständigheter eller plötsliga händelser som påverkat din förmåga att kunna studera fullt ut. Det ska vara något som du inte har kunnat veta skulle hända eller kunnat påverka.
Om du har varit sjuk och fått din sjukperiod godkänd av Försäkringskassan, räknar vi automatiskt bort dessa veckor när vi prövar dina studieresultat. Det innebär att kravet på studieresultat automatiskt blir lägre.
Beskriv dina skäl när du ansöker
Om du vet att du inte har klarat tillräckliga studieresultat och har särskilda skäl som du vill att vi ska ta hänsyn till när vi prövar din ansökan, ska du skicka med ett personligt brev och ett intyg när du ansöker. Ju tidigare vi får information från dig, desto snabbare kan du få ett beslut.
I det personliga brevet ska du beskriva hur skälen har påverkat dina möjligheter att klara av studierna. Det ska också framgå att skälen som du beskrivit stämmer i tid med de veckor du inte klarade studieresultaten, exempelvis att du blev sjuk under en tentaperiod. Du måste alltså kunna visa på ett tydligt samband mellan dina skäl och de bristande studieresultaten.
Du måste styrka dina skäl med ett intyg. Om skälen är personliga kan intyget vara från en läkare eller motsvarande. Om skälet är allvarliga brister på skolan eller att kurser ställts in på grund av coronapandemin ska du ha ett intyg från skolan. Intyget ska visa att skälen stämmer i tid med de bristande studieresultaten.
Om du behöver hjälp kan du vända dig till studenthälsan på din skola.