Inackorderingstillägg
Om du läser på en fristående gymnasieskola eller folkhögskola och måste bo på studieorten, kan du ansöka om inackorderingstillägg från CSN. Om du läser på en kommunal gymnasieskola kan du vanligtvis ansöka om bidrag för boende och resor hos din hemkommun. Här kan du läsa mer om inackorderingstillägg från CSN och hur du ansöker.
Bidrag för dig som måste bo på studieorten
Inackorderingstillägg är ett bidrag du kan få om du måste bo på en annan ort under studietiden. Det gäller bland annat dig som studerar på en fristående gymnasieskola eller folkhögskola. Om du studerar på en kommunal gymnasieskola eller på komvux ansöker du vanligtvis om bidrag för boende och resor hos din hemkommun.
Du kan få inackorderingstillägg till och med vårterminen det år du fyller 20. Det finns ingen nedre åldersgräns, så du kan få det även om du är under 16 år.
På den här sidan kan du läsa mer om vilka utbildningar som ger rätt till inackorderingstillägg från CSN och vilka krav och villkor du behöver uppfylla.
Om du ska studera utanför Sverige kan du läsa om inackorderingstillägg på sidan Gymnasiestudier utanför Sverige.
Utbildningar som ger rätt till inackorderingstillägg
Du kan få inackorderingstillägg från CSN om du studerar heltid på något av följande:
- folkhögskola
- konst- och kulturutbildning och vissa andra utbildningar
- fristående gymnasieskola (friskola)
- fristående gymnasiesärskola (friskola)
- i grundskolan i vissa fall.
Om dina föräldrar bor utomlands
Om dina föräldrar bor utomlands och minst en av dem är svensk medborgare, kan du även få inackorderingstillägg när du går i en kommunal skola i Sverige. Du kan få inackorderingstillägget från klass 7 tills du slutar en gymnasieutbildning.
Regler för de olika skolorna
Krav och villkor
För att du ska kunna få inackorderingstillägg måste du studera på heltid på en utbildning som ger rätt till bidraget. Programmet och den nationella inriktningen som du ska läsa får inte finnas på din hemort. Om den finns på din hemort förväntar vi oss att du studerar där.
Om du skulle bo kvar hemma, skulle du behöva resa minst två timmar varje dag för att komma till skolan. Om en motsvarande utbildning finns inom två timmar från ditt hem kan du dock inte få tillägget, utan då behöver du gå den utbildningen.
Det här räknar vi som ditt hem:
- Om du bor hos dina föräldrar räknar vi föräldrahemmet.
- Om du är placerad i familjehem räknar vi familjehemmet som ditt föräldrahem.
- Om du är gift räknar vi din eller din makes eller makas gemensamma bostad.
Hur mycket pengar kan jag få?
Hur mycket du får i inackorderingstillägg varje månad beror på hur långt det är mellan ditt föräldrahem och din skola eller praktikplats enkel väg.
Om du studerar på heltid får du inackorderingstillägg under nio månader, från september till maj.
Hur ansöker jag om inackorderingstillägg?
Beställ en ansökningsblankett här på webbplatsen. Du kan som längst ansöka för ett läsår i taget. Skicka ansökan till CSN:s postadress.
Om du är under 18 år ska din vårdnadshavare (vanligtvis en förälder) skriva under ansökan. Om du är över 18 år kan du skriva under din ansökan själv.
För läsåret 2020/21 ska din ansökan ha kommit in till CSN senast den 30 juni 2021.
Viktigt att du meddelar ändringar till oss
Har du inackorderingstillägg men har valt att flytta hem igen? Eller har du kanske bytt utbildning? Tänk på att du måste anmäla alla ändringar som kan påverka ditt inackorderingstillägg till CSN. Då kan vi justera din ersättning så du får de pengar du har rätt till. Om vi betalar ut pengar du inte hade rätt till kan det hända att du får ett återkrav.
Anmäl till CSN om du
- bott hos din ena förälder och nu flyttar hem till den andre föräldern
- byter inackorderingsbostad eller väljer att flytta hem
- byter program eller inriktning.