Väntar du på beslut om omställningsstudiestöd?
Många har ansökt om omställningsstudiestöd och det påverkar väntetiden på beslut. Vi arbetar intensivt för att försöka ge alla besked så snart som möjligt, men i dagsläget är det svårt att säga hur lång väntetiden blir. Här kan du läsa om väntetiderna och vad du behöver ha koll på under tiden.
Våra handläggningstider
Det är svårt att uppskatta hur lång väntetiden på beslut blir. Vissa ansökningar går fort att utreda och andra tar längre tid, men du behöver räkna med att det tar flera månader från det att du ansöker tills du får ett besked. En del kommer hinna få sitt besked innan studiestarten, men många kommer inte att få det.
CSN påbörjar utredningen av ansökningarna i ordningen de kom in. Just nu påbörjar vi utredning av nya ansökningar inkomna till och med 1 oktober 2024.
Funderar du på att söka studiemedel medan du väntar på beslut? Du kan inte få två olika studiestöd för samma tid. Om du har börjat få studiemedel så kan du inte i efterhand få omställningsstudiestöd för de veckor som har betalats ut. Här finns mer information om hur en ansökan om studiemedel påverkar din rätt till omställningsstudiestöd.
För dig som ska söka omställningsstudiestöd för studier i vår
Du får räkna med att väntetiden kommer att vara minst lika lång som den är nu. Du kan alltså inte förvänta dig att få besked innan studiestarten och får vara beredd på att det kan ta många månader innan ditt beslut kommer.
Ta tillbaka din ansökan om den inte längre är aktuell
Har du ändrat dina planer och bestämt dig för att inte studera alls under perioden som du sökt omställningsstudiestöd för? Om du inte längre vill ha omställningsstudiestöd för den period som du sökt, så vill vi att du mejlar oss och meddelar det så att vi kan ta bort din ansökan. På så sätt kan vi korta väntetiden för de som fortfarande väntar.
Meddela CSN om du arbetar mer än du skrivit i din ansökan
Om du arbetar mer än vad du meddelat CSN så kan det påverka hur mycket omställningsstudiestöd du har rätt till. Kombinationen jobb och studier med omställningsstudiestöd får inte överstiga 100 procent. Det innebär till exempel att om du arbetar på 60 procent kan du inte få omställningsstudiestöd på mer än 40 procent. Så tänk på att meddela CSN om du arbetar mer än vad du hade planerat. Annars kan du få för mycket utbetalt, få återkrav och göra dig skyldig till bidragsbrott.
CSN räknar på din genomsnittliga arbetstid under hela perioden du sökt omställningsstudiestöd för.
Även arbete du utför på helgerna kan påverka din rätt till omställningsstudiestöd.
Funderar du på att söka studiemedel i väntan på besked?
Om du funderar på att söka studiemedel i väntan på besked om omställningsstudiestöd är det viktigt att du har koll på hur det kan påverka ditt omställningsstudiestöd om du sedan blir beviljad det. Nedan kan du läsa mer.