Hoppa till innehåll
Webbplatsen använder kakor
Vi använder kakor för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen.
Läs mer om kakor på csn.se
Lördagen den 23 februari genomför vi tekniskt underhåll av våra e-tjänster. Vi stänger därför tjänsterna mellan kl. 8.00 och 14.00.
Läs mer...

Körkortslån – för dig som är arbetslös

Du som är arbetslös och uppfyller vissa villkor kan få låna pengar från CSN för att kunna ta B-körkort. Med ett körkort är det oftast lättare att få ett jobb. Här hittar du information om belopp, villkor och hur du ansöker om lånet.

Vad är körkortslån?

Körkortslånet är ett lån för dig som är arbetslös och mellan 18 och 47 år. Du kan få låna pengar från CSN för att kunna ta ett svenskt körkort med körkorts­behörighet B, det vill säga för personbil och lätt lastbil. Du kan få låna högst 15 000 kronor. Det du lånar ska du sedan betala tillbaka, och det behöver du göra även om du inte får körkort.

CSN får varje år en summa pengar som ska användas för körkortslånet. Vi beviljar ansökningarna i den ordning de kommer in och så länge pengarna räcker.

Kan bli möjligt för fler att ansöka 2019

Det finns även en avsikt att unga som inte är arbetslösa ska kunna ta körkortslån. Det gäller personer i åldern 19–20 år som har avslutat en gymnasie­utbildning. Detta kan bli aktuellt under 2019 och är något som regeringen beslutar om.

Information in English

Så mycket kan du låna

Som mest kan du låna 15 000 kronor. Pengarna betalas ut i delbelopp under din körkorts­utbildning, och varje utbetalning är på 5 000 kronor. Du kan bara få CSN:s körkortslån en gång, och beslutet om körkortslån gäller i ett år.

Körkortslånet kanske inte räcker till hela din körkorts­utbildning, men det kan vara en hjälp på vägen. Hör med din trafikskola, så kan de hjälpa dig att lägga upp en plan. Då ser du också hur långt pengarna räcker.

Kostnader som körkortslånet får användas för

Körkortslånet kan du använda till kostnader för:

 • undervisningsmaterial och hjälpmedel för körkortsteori
 • introduktionsutbildning
 • teoriutbildning
 • körlektioner
 • riskutbildning
 • kunskapsprov och körprov
 • hyra av fordon från en godkänd trafikskola eller Trafikverket för att du ska kunna göra ditt körprov.

Lånet får bara användas för kostnader som du har under beslutets giltighetstid. Det innebär att du inte får låna pengar för kostnader som du haft före eller efter den tid som ditt beslut om körkortslån gäller.

Lånet får bara användas till svenskt körkort med körkortsbehörighet B, så kallat B-körkort. Det gäller för personbil och lätt lastbil.

Krav och villkor

Det finns krav och villkor som måste vara uppfyllda för att du ska kunna låna pengar till ditt körkort från CSN.

 • Din trafikskola måste vara godkänd av Transportstyrelsen.
 • Du får inte ha ett B-körkort sedan tidigare.
 • Du ska uppfylla villkoren för ålder och arbetslöshet.

 På Transportstyrelsens webbplats kan du se vilka trafikskolor som är godkända. Sök på län och trafikskola.

Transportstyrelsen - sök utbildare

Villkor för ålder och arbetslöshet

Beroende på din ålder gäller olika villkor.

Du är 18-24 år

Om du har fyllt 18 år men inte 25 ska du vara anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Dessutom måste du uppfylla ett av de här två villkoren:

 • Du deltar i Arbets­förmedlingens program i jobb- och utvecklingsgarantin eller i jobbgarantin för ungdomar. Du måste vara inskriven i programmet den dag din ansökan kommer in till CSN.
 • Du har deltagit i Arbets­förmedlingens etablerings­­program eller haft en etableringsplan i minst tre sammanhängande månader fram till och med dagen innan din ansökan kommer in till CSN.
Du är 25-47 år

Om du har fyllt 25 år men inte 48 ska du vara anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Det måste du ha varit i minst sex samman­hängande månader fram till och med dagen innan din ansökan kommer in till CSN. Dessutom måste du uppfylla ett av de här två villkoren:

 • Du har varit arbetslös under hela perioden.
 • Du har deltagit i ett arbetsmarknads­politiskt program eller haft en etableringsplan under hela perioden.

Så ansöker du

Du ansöker om körkortslån i Mina sidor. För att kunna logga in måste du ha en e-legitimation.

Om du har rätt till körkortslån får du ett beslut med ett lånelöfte om 15 000 kronor. Du bestämmer själv om du vill använda hela lånebeloppet under körkorts­utbildningen, eller en del av det. Beslutet om körkortslån gäller i ett år från och med dagen för beslutet.

Du måste begära ut din utbetalning

För att du ska få pengarna utbetalda till ditt konto är det två saker som du behöver göra.

 1. Begära utbetalning från CSN.
 2. Anmäla konto till Swedbanks kontoregister.

Begära utbetalning från CSN

Körkortslånet betalas ut i förskott med 5 000 kronor per utbetalning. Utbetalningarna kommer inte automatiskt, utan du måste själv begära ut dem. Det gör du i tjänsten Begära utbetalning i Mina sidor. Du kan få sammanlagt tre utbetalningar.

För att du ska kunna få pengarna ska trafikskolan ha rapporterat uppgifter till CSN. Det tar sedan cirka två–tre bankdagar innan du har pengarna på ditt konto, från det att vi har godkänt din begäran.

Vänta inte för länge!

Tänk på att inte vänta för länge med att begära ut dina utbetalningar. Du kan inte få pengar efter att du har blivit godkänd på ditt kunskapsprov och ditt körprov. Du kan inte heller få pengar när ditt beslut om körkortslån har slutat gälla.

Gör så här

Första utbetalningen

Inför den första utbetalningen måste du meddela din trafikskola att du har ett körkortslån från CSN. De rapporterar då till CSN att du är inskriven hos dem och har ett godkänt körkortstillstånd. Sedan skickar du loggar du in i Mina sidor på csn.se och begär din första utbetalning i tjänsten Begär utbetalning.

Andra utbetalningen

När du har haft kostnader på minst 4 300 kronor kan du begära ut din andra utbetalning. Det gör du i tjänsten Begär utbetalning i Mina sidor på csn.se.

Trafikskolan måste ha rapporterat in kostnaderna till CSN för att du ska kunna få ut pengarna.

Tredje utbetalningen

När du har haft kostnader på ytterligare minst 5 000 kronor kan du begära ut din tredje utbetalning. Det gör du i tjänsten Begär utbetalning i Mina sidor på csn.se.

Kostnaderna för ditt kunskapsprov och körprov får CSN uppgift om direkt från Trafikverket. Dessa kostnader behöver du alltså inte meddela varken trafikskolan eller CSN.

Anmäl konto till Swedbanks kontoregister

För att du ska få pengarna insatta direkt på ditt bankkonto måste du anmäla kontot till Swedbanks kontoregister. Det är Swedbank som sköter CSN:s utbetalningar. Bankkontot kan du ha i vilken svensk bank som helst. Du behöver alltså inte vara kund hos Swedbank.

Om du har fått utbetalningar från CSN förut men det var mer än ett år sedan, behöver du anmäla ditt konto igen. Om du inte anmäler kontot till kontoregistret, eller om du saknar bankkonto, får du pengarna på en kontantavi. Det står på avin var du kan lösa in den.

Anmäl bankkonto till Swedbank

Så länge gäller beslutet

Beslutet om körkortslån gäller i ett år.

I vissa fall kan vi förlänga beslutet. Det kan vi göra om det hänt saker som du själv inte har kunnat påverka och som gjort att du inte kunnat genomföra din körkorts­utbildning som planerat. Då ska du kontakta CSN och ansöka om att få beslutet förlängt. Det måste du göra inom elva månader från det att CSN fattade beslutet. Som längst kan vi förlänga beslutets giltighetstid med två år. Att beslutet förlängs påverkar inte summan du får låna. Du kan fortfarande låna högst 15 000 kronor.

Betala tillbaka lånet

De pengar som du lånar ska du sedan betala tillbaka. CSN tar även ut ränta på lånebeloppet. När det är dags att betala kommer du att få information från CSN där det står när och hur mycket du ska betala. Du börjar betala tillbaka tidigast sex månader efter att ditt beslut om körkortslån har slutat att gälla.

Vanligtvis betalar du 300 kronor i månaden. Det innebär att om du lånar 15 000 kronor tar det lite mer än 4 år innan du har betalat tillbaka lånet. Det går naturligtvis att betala tillbaka lånet snabbare om du vill.

Betala tillbaka körkortslån

Frågor och svar

Vad händer om lånet inte räcker till mitt körkort?

När du har lånat maxbeloppet, det vill säga 15 000 kronor, kan du inte låna mer pengar för ditt körkort från CSN. Kostnader som överstiger det beloppet måste du finansiera på något annat sätt.

Påverkar körkortslånet andra bidrag och lån från CSN?

Nej, körkortslånet är ett helt fristående lån. Det påverkar inte andra bidrag och lån från CSN, som till exempel studiemedel, studiestarts­stöd och hemutrustnings­lån.

Om jag tar körkortslån, påverkas mina veckor med studiemedel då?

Nej, antalet veckor som du har rätt till studiemedel eller studiestarts­stöd påverkas inte av körkortslånet.

Kan jag studera samtidigt som jag har körkortslån?

Ja, om du har fått ett beslut om att du har rätt till körkortslån så påverkas inte det av att du börjar studera. Villkoret att du ska vara anmäld som arbetssökande hos Arbets­förmedlingen gäller bara för tiden innan du ansöker om körkortslån.

Har du frågor om du uppfyller villkoret på arbetslöshet för att få körkortslån om du studerar under din arbetslöshets­period? Då är det bäst att du kontaktar Arbets­förmedlingen. Du kan också testa att ansöka om körkortslån i Mina sidor. I samband med att du ansöker får du svar på om du uppfyller villkoret för arbetslöshet.

Vad händer om jag får ett jobb under tiden som jag går min körkortsutbildning?

Det påverkar inte ditt körkortslån. Villkoret att du ska vara inskriven hos Arbetsförmedlingen gäller bara när du ansöker om körkortslån.

Jag har redan börjat på en körkortsutbildning, kan jag få körkortslån?

Ja, om du uppfyller villkoren och din körskola är godkänd av Transport­styrelsen. Men du kan bara låna pengar för de kostnader som du kommer att ha framåt i tiden. Du kan alltså inte få pengar för de kostnader som du haft innan ditt lån beviljades.

Information in other languages

Under Languages you will find information in Arabic, Dari, English, Farsi, French, Russian, Somali, Spanish and Tigrinyan.

Languages

För dig som arbetar på en trafikskola

På partnersidorna kan du läsa mer om rapportering och rutiner.

Arbetar på trafikskola

Ikon för uppdaterad Uppdaterad: 2018-12-11
Hjälpte den här sidan dig?

Lämna synpunkter

Lämna gärna dina synpunkter på webbplatsen. Observera att vi inte kan svara på din kommentar.

Du kan inte ställa frågor om ditt personliga ärende här.
Har du frågor om ditt personliga ärende ska du Kontakta oss.

Om du anger personuppgifter kommer vi att behandla dem enligt dataskyddsförordningen. Läs mer om hur vi behandlar dina personuppgifter.

eller

Behöver du hjälp?

Kontakta oss


Hitta svar på dina frågor!

Våra e-tjänster

Logga in


Du kan utföra många ärenden själv genom våra e-tjänster

Dold textmodul