Studiemedel för högre takt än du studerar – för dig med en funktionsnedsättning
Du som har en funktionsnedsättning kan i vissa fall få behålla samma studiemedel även om du sänker din studietakt på din utbildning. Här hittar du information om studietakt, villkor och hur du ansöker.
Studier för dig med en funktionsnedsättning
Har du en funktionsnedsättning som gör att dina studier tar längre tid, till exempel synnedsättning, dyslexi eller ADHD?
Om du har en funktionsnedsättning som gör att du måste lägga mer tid på dina studier, kan du få studiemedel för en högre takt än vad du faktiskt studerar. Det betyder att du till exempel kan läsa på 75 procent, men få studiemedel för studier på 100 procent.
I första hand ska studiehindren åtgärdas genom hjälp och stöd från din skola. Det är bara om de åtgärderna inte räcker som du kan få studiemedel för en högre takt än vad du faktiskt studerar. Det är också skolan som avgör om du får sänka din studietakt.
Villkor för att få studiemedel för en högre studietakt
För att kunna få studiemedel för en högre studietakt än vad du studerar, måste du uppfylla de här villkoren:
- Du har en funktionsnedsättning.
- Du måste lägga ner mer tid än normalt på dina studier på grund av din funktionsnedsättning.
- Du har använt alla stödåtgärder som skolan kan erbjuda, men klarar ändå inte att studera i normal studietakt.
Vi tittar också på dina tidigare studieresultat. Om du tidigare har kunnat studera i normal takt och klarat kravet på studieresultat, kan du inte få studiemedel för en högre studietakt.
Läs om studieresultat och vad som är studier i normal takt
Om du på grund av din funktionsnedsättning i stället lägger ner mindre tid på dina studier så kan du inte få studiemedel för en högre studietakt. Läs då i stället om möjligheten att få studiemedel under sjukdom.
När du ansöker om studiemedel
När du ansöker om studiemedel fyller du i det antal poäng du faktiskt ska läsa. Sedan väljer du att du vill ha studiemedel för den studietakt som utbildningen är på (100, 75 eller 50 procent). I fältet för övrig information skriver du att du behöver studera i en lägre studietakt på grund av din funktionsnedsättning. Du måste också skriva hur många timmar per dag du lägger ner på dina studier.
Du behöver skicka in intyg
De här intygen behöver du skicka med din ansökan:
- Intyg eller utlåtande om din funktionsnedsättning från en läkare, psykolog, logoped eller liknande. Intyget ska visa hur din funktionsnedsättning påverkar din förmåga att studera. Om du har dyslexi måste du skicka in en fullständig dyslexiutredning. Utredningen får inte vara gjord tidigare än när du gick i årskurs 5 i grundskolan.
- Intyg från din skola om att du har studerat med stödåtgärder.
- Intyg från din skola som visar att de stödåtgärder som skolan kan erbjuda inte räcker för att du ska klara av att läsa i normal takt.
Om du redan har ansökt om studiemedel
Om du vill ändra en ansökan som du redan har skickat in, kan du använda tjänsten Ändra ansökan. Du kan också skicka ett brev till CSN där du berättar om din situation. Skicka med de intyg som behövs och skriv under brevet med din namnteckning.